Peter Petrovčič

 |  Mladina 34  |  Politika

Požrtvovalen, a svojeglav

Idrijski župnik je za Zvera, a proti odkritemu agitiranju zanj

Kandidat za predsednika republike Milan Zver na še enem obisku svetega kraja, tokrat cerkve Sv. Roka v Šmarju pri Jelšah.

Kandidat za predsednika republike Milan Zver na še enem obisku svetega kraja, tokrat cerkve Sv. Roka v Šmarju pri Jelšah.
© Blog Vinka Gorenaka

Koga bo slovenska katoliška cerkev podprla na jesenskih predsedniških volitvah, ni skrivnost. Kako bo to storila, verjetno tudi ne. Podprla bo kandidata, ki bi bil predsednik vseh Slovencev. V Župniji Idrija ne okolišijo, župljanom predlagajo, naj se odločijo za kandidata SDS Milana Zvera.

Z njihove spletne strani se že dober mesec smeje Zver, s pripisom: „Naj nam besede Novakove po kapljicah padajo v naša srca, da bo tokrat Sloveniji uspelo prvič dobiti predsednika, ki ne bo izrazito iz levega političnega pola in bo skušal biti dejansko predsednik vseh Slovencev. Milan Zver.“ Omenjene besede Novakove so besede predsednice NSi Ljudmile Novak, s katerimi je javnosti sporočila, da bo NSi na volitvah podprla Zvera. To pa ni edini primer, ko so bile na spletnih straneh idrijske župnije dokaj jasno izražene politične preference. Ob izteku roka za zbiranje podpisov za referendum o družinskem zakoniku so na svoji spletni strani vodji referendumske pobude Alešu Primcu omogočili, da je podpornikom čestital za zbrane podpise. Ko je prejšnja vlada za novega generalnega državnega tožilca predlagala Zvonka Fišerja, smo prebrali „nasprotovanje izvolitvi kršitelja človekovih pravic na mesto generalnega državnega tožilca“.

Idrijski župnik Ivan Blažič pojasnjuje, da nima ne časa, ne volje in ne znanja, da bi se ukvarjal z župnijsko spletno stranjo. V imenu župnije to počne fant, „ki je zelo priden, požrtvovalen, ni poročen in ima malo več časa, samo problem je, ker je svojeglav in naredi večkrat kaj po svoje“. Njegova naloga je predvsem, da na spletni strani objavlja oznanila in napovedi dogodkov. „Če pa se včasih objavi kaka neprimerna vsebina, to gotovo ni naročeno z moje strani,“ pojasnjuje Blažič in dodaja, da so ga farani že večkrat opozorili na vsebine na spletni strani, tudi da je veliko slovničnih napak in podobno. „Sem si letos že rekel, da se bom pred začetkom tega pastoralnega leta dogovoril z njim, da mora vsako objavo prej preveriti pri meni. Ampak preden jaz to pogledam, mine nekaj dni, njega pa mine čakati in objavi.“

Blažič priznava, da je sam sicer politično jasno opredeljen in da skuša ljudem predstaviti, kaj se mu zdi prav in kaj ne: „Zavzemam se za prebujenje ljudi, ki so pasivni v družbenem življenju. Nikoli pa ne govorim neposredno v prid kakega kandidata ali politične stranke. Če bi vedel, da se takšne objave pojavljajo na spletni strani župnije, tega ne bi pustil.“

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.