Borut Mekina

 |  Mladina 35  |  Politika

Na zahodu nič novega

Na vzhodu pa države uničujejo javne radiotelevizije. A nikjer tako grobo kot v Sloveniji.

Ljubitelj nove tehnologije in malo manjši ljubitelj nacionalnega medijskega servisa minister Žiga Turk

Ljubitelj nove tehnologije in malo manjši ljubitelj nacionalnega medijskega servisa minister Žiga Turk
© Borut Peterlin

Razen Španije, kjer že iščejo alternativno rešitev, in Portugalske nobena druga razvita zahodnoevropska država v zadnjih letih ni zmanjšala podpore javnim RTV-servisom.

Vse po vrsti so prepričane, da v trenutku, v kakršnem se je znašla Evropa, odrekanje podpore kakovostnim in celovitim informacijam ne pride v poštev. Evropa sedaj potrebuje dobro javno razpravo. Zato so številne države finančno podporo RTV-jem še celo povečale. Recimo Finska. Švica, Irska, Danska. Ali pa naša soseda Avstrija, kjer so ORF-u zagotovili dodatnih 50 milijonov evrov subvencije za izpeljavo digitalizacije in za pospešitev strukturnih reform. Le v nekaterih vzhodnoevropskih državah, recimo na Slovaškem, v Romuniji, Bolgariji, Moldovi, Gruziji ali Črni gori, kjer RTV financirajo iz proračuna, se je vlada odločila za reze.

Kam v tej sliki umestiti Slovenijo? Težko je najti državo, ki bi se v teh razmerah odločila zavestno uničevati tako pomembne javne institucije, kot je javni RTV-zavod. Slovenska vlada, ki je sprva brezsramno imenovala nadzornike s članskimi izkaznicami SDS na vrh Telekoma Slovenije, kjer s kadri, ki so prej pisali za brezplačnik SDS, sedaj ustanavljajo z državnim denarjem sponzorirano novo televizijo, se je odločila zadati javni televiziji nov udarec. Ne da bi se vlada o tem najprej posvetovala z vodstvom, kaj šele, da bi izračunala posledice, je bolj ali manj mimogrede na seji sklenila RTV-naročnino znižati za deset odstotkov. S tem je javnemu servisu nenačrtovano odvzela okrog devet milijonov evrov.

A ta rez je le del zgodbe. Drug del zgodbe je, da so v vladi na to celo izjemno ponosni. Minister Žiga Turk, ki je navdušen predvsem nad svojimi Applovimi izdelki, je bil prvi, ki je, očitno ponosen, to novico sporočil prek Twitterja. Ni mogel čakati. Novico je razglasil še pred uradnim sporočilom javnosti, češ da se s tem zategovanje pasu v javnem sektorju širi tudi na RTVS, „prihranek pa ostane gospodinjstvom“. Ni treba dodajati, da je beseda „prihranek“ v tem sporočilu, ker ta prihranek znaša 15,24 evra na gospodinjstvo na leto, neke vrste izraz sadizma. Namesto da bi odločitev o novem rezu minister takoj obžaloval, je bil nanjo ponosen.

Sicer pa smo to politiko enkrat že videli. Konec koncev je bila obljuba o znižanju RTV-naročnine glavno „vsebinsko“ sporočilo prve Janševe vlade ob referendumu o RTV, ko je tedanja vlada z „Grimsovim“ zakonom nacionalko podredila neposrednemu političnemu vplivu. Pahorjevi vladi tega spornega zakona ni uspelo spremeniti, sedaj pa nova Janševa vlada očitno še vedno ni zadovoljna z doseženim. Tokrat je, kot kaže, strategija drugačna: ustanovitev vzporedne televizije ob pomoči državnega Telekoma in slabitev javne RTV.

Noro? Noro za vzhodno in zahodno Evropo, ne pa toliko za Slovenijo, kjer smo tudi to že videli pri zgodbi z brezplačniki.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.