Peter Petrovčič

 |  Mladina 35  |  Politika

Uničevanje centra za spravo?

Pahorjeva vlada jim je ves čas jemala in jim grozila, pravi direktorica Valič Zverova

Andreja Valič Zver, direktorica študijskega centra

Andreja Valič Zver, direktorica študijskega centra
© Miha Fras

„Grožnja z ukinitvijo je visela nad nami ves čas prejšnje vlade, nenehno so nam tudi jemali sredstva,“ je pred dnevi za Siolov spletni portal povedala Andreja Valič Zver, direktorica Študijskega centra za narodno spravo, ki ga je v času prvega mandata ustanovila Janševa vlada. Je res, kar pravi Valič Zverova, ki sicer prav zdaj sodeluje tudi pri moževi predsedniški kampanji?

Center je bil ustanovljen aprila 2008, vlada pa se je tik pred parlamentarnimi volitvami, septembra tega leta, odločila, da bo javni zavod financirala država. Za tisto leto, oziroma preostale tri mesece leta, je centru namenila 254.100 evrov. Štirinajst dni po porazu na volitvah, med opravljanjem tekočih poslov, pa še 396.550 evrov za prihodnje leto. Pahorjeva vlada oziroma resorni minister Aleš Zalar je potem centru za leto 2010 namenil 398.400 evrov, leta 2011 373.400 evrov, za letošnje leto pa celo predvidel 420.000 evrov. Poleg tega študijski center na leto nemoteno prejema slabih 78.000 evrov od Javne agencije za raziskovalno dejavnost. Tako je bilo tudi pod Pahorjem oziroma Zalarjem.

Drži morda vsaj, kot pravi Valič Zverova, da „tudi ko drugim institucijam niso jemali sredstev, so jih nam vzeli“? Res je bil center leta 2009 po sklepu Pahorjeve vlade prisiljen zmanjšati stroške za plačilo blaga in storitev za 20 odstotkov. A to je, kot pojasnjujejo na ministrstvu za pravosodje, v skladu s prvimi varčevalnimi ukrepi doletelo „vsa pristojna ministrstva, organe v sestavi ministrstev, vladne službe in upravne enote“. Morda drži, kot je pred časom potožila Valič Zverova, da jim je bil leta 2009 „kot edinemu proračunskemu porabniku administrativno zmanjšan finančni načrt še dodatno za 100.000 evrov“? Glede na to, da so v centru vsako leto porabili le nekaj malo manj denarja, kot jim ga je namenil proračun, verjetno ne. V domnevno spornem letu 2009 so porabili 385 od 396 tisočakov, ki jim jih je namenila še Janševa vlada.

Letos naj bi, krizi navkljub, prvotno dobili celo rekordnih 420 tisoč evrov. In sicer po predlogu Pahorjeve vlade. Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič pa je še v času pogajanj o novem socialnem sporazumu v začetku aprila letos recimo zatrdil, da center za narodno spravo ne bo občutil posledic varčevanja. Po rebalansu proračuna so mu bila sredstva za letos vendarle zmanjšana na 340 tisoč evrov.

Je to občutno zmanjšanje, ki ga vrh vsega ni izpeljala Pahorjeva, pač pa Janševa vlada? Tudi to ne bo držalo. Center za spravo od svojega nastanka na letni ravni povprečno porabi dobrih 369 tisoč evrov neposredno iz proračuna. Vlada se je torej odločila, da mora zategniti pas za točno osem odstotkov. Veliko? Malo? Številni proračunski porabniki so ga morali zategniti bolj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.