Borut Mekina

 |  Mladina 36  |  Politika

Uspehi Janševega odvetnika

Državna podjetja vse pogosteje izberejo storitve Francija Matoza

Odvetnik in klient

Odvetnik in klient
© Borut Krajnc

„Banka se o vrsti in obsegu sodelovanja s poslovnimi partnerji in o zaposlitvah odloča glede na dejanske potrebe, vrsto nalog ter na podlagi strokovnih kriterijev in izkazanih referenc izbere najboljšega izvajalca oziroma sodelavca,“ so odgovorili iz NKBM na vprašanje, ali so v zadnjem času podpisali pogodbo o sodelovanju s Francijem Matozom. V NKBM zaradi dobrih poslovnih običajev niso hoteli potrditi, da so na podlagi „dejanskih potreb“ kot najboljšega odvetnika izbrali pisarno Francija Matoza, priznal pa je to Matoz sam. Dejal je, da z NKBM sodeluje „zadnjih nekaj mesecev“, a da podrobnosti ne bo razkrival.

Franci Matoz, sicer odvetnik Janeza Janše in kandidat za poslanca stranke SDS na zadnjih parlamentarnih volitvah, je precej uspešen pri pridobivanju poslov od države ali državnih podjetij, odkar je delo prevzela nova vlada. Tako je v zadnjih mesecih začel sodelovati z Aerodromom Ljubljana, kjer je pisarna Matoz prav tako dala boljšo ponudbo od konkurence, začel je pomagati celo pri pripravi gradiva za vladne seje, in sicer za zdravstveno ministrstvo, ki ga vodi Tomaž Gantar iz kvote SDS in kjer so ga angažirali za pripravo pravnega mnenja v zadevi „Mabra“, poleg tega je odvetnik Matoz presenetljivo vodil celo skupščino paradržavne Pozavarovalnice Sava, vlada pa je nato želela, čeprav se ji želja ni izpolnila, da bi vodil še skupščino Telekoma.

Matoz je bil doslej znan kot odvetnik, ki je svoje kliente zastopal v kazenskopravnih zadevah. Najbolj znana med njegovimi strankami sta nedvomno koprski župan Boris Popovič, ki je bil večkrat obtožen zlorabe položaja, in Janez Janša, obtožen sprejemanja podkupnine v aferi Patria. Zastopal pa je recimo tudi Stanislava Megliča, ki so ga pogrizli bulmastifi. Da bi se v preteklosti, pred mandatom vlade Janeza Janše, ukvarjal z gospodarskim pravom, ni znano. Ampak Matoz je v krajšem telefonskem pogovoru vendarle zatrdil, da se tudi z gospodarskim pravom ukvarja že približno 12 let.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.