Staš Zgonik

 |  Mladina 37  |  Družba

Koper-Dunaj-Koper

Slovenija kot tranzitna država za jedrsko gorivo

Sredica eksperimentalnega jedrskega reaktorja Triga pri Ljubljani. Dunajski mu je na las podoben.

Sredica eksperimentalnega jedrskega reaktorja Triga pri Ljubljani. Dunajski mu je na las podoben.
© Borut Krajnc

Ob neznanem času bo to jesen v koprsko pristanišče priplula ladja s posebnim tovorom - približno15 kilogrami urana v obliki 190-kilogramskih gorivnih palic. Tovor, zaprt v nekajtonskem neuničljivem zabojniku, bodo naložili na tovornjak in ga po neznani poti v zavetju noči in policijskem spremstvu odpeljali proti Dunaju, kjer eksperimentalni jedrski reaktor pričakuje sveže gorivo. Ko bodo tovornjak raztovorili, bo prevzel izrabljeno gorivo, med katerim bo tudi nekaj plutonija, in se odpravil nazaj v Koper, tam pa ga bodo naložili na ladjo in ga odpeljali na varno odlaganje v ZDA. To ni ne prvi ne zadnji prevoz jedrskega goriva čez Slovenijo. Prek naše države je že potovalo izrabljeno gorivo iz Madžarske, Srbije, Romunije, Avstrije in Italije. Očitno smo pri izvajalcih prevoza priljubljeni. „Vse druge mogoče poti čez Italijo, Nemčijo ali druge države so zelo zapletene in zaradi administrativnih ovir težko izvedljive,“ je zapisano v informaciji o prevozu, s katero se je ta teden seznanila vlada.

Je Slovenija avtocesta za prevoz nevarnih snovi? „Kot smo razumeli, so organizatorji prevoza na podlagi dozdajšnjih izkušenj s Slovenijo ugotovili, da je jedrsko gorivo še najpreprosteje prepeljati prek naše države. Bistveno lažje kot pa kjerkoli drugje,“ prvi direktor uprave za jedrsko varnost dr. Andrej Stritar. Ob tem pojasnjuje, da bodo z isto ladjo v ZDA prepeljali tudi italijansko gorivo. „Vendar se niso mogli dogovoriti, da bi vse šlo prek italijanskega pristanišča, ker so menda pri njih postopki preprosto prezapleteni.“

Prošnje za prevoz seveda niso sprejeli z odprtimi rokami. „A vedeti morate, da če zaprosijo za to in izpolnijo vse postavljene pogoje, prošnje zaradi evropske zakonodaje ne moremo kar tako zavrniti.“ So pa zahtevali najvišjo stopnjo varovanja in plačano policijsko spremstvo. Del tovora je tudi plutonij, ključna sestavina jedrskega orožja. Govorimo sicer o gramih, kar ni dovolj za izdelavo bombe, pa vendar.

Seveda s tem, da Slovenija da na voljo svoje ozemlje za prevoz nevarnih snovi, ni nič narobe. Celo pohvalno je, saj gre za sodelovanje v programu vračanja izrabljenega goriva v države izvora. „Namen te akcije je, da ves jedrski material, iz katerega je mogoče izdelovati bombe, zberejo v ZDA in Rusiji, da se ne valja okrog po svetu in da ga imajo pod nadzorom,“ pojasnjuje Stritar.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.