Borut Mekina

 |  Mladina 40  |  Politika

Pahorjeva nova kravja kupčija

Podpora sporni medijski politiki vladajoče koalicije

Borut Pahor je prijazen do medijev, ni pa prijazna njegova medijska politika

Borut Pahor je prijazen do medijev, ni pa prijazna njegova medijska politika
© Miro Majcen/24ur.com

Parlamentarci so minuli teden izvolili dva nadzornika Slovenske tiskovne agencije (STA). To sta pričakovano postala sodelavka tednika SDS Demokracija Zlata Krašovec in Martin Mlakar, ki je po ugotovitvah državnozborske preiskovalne komisije v času prve Janševe vlade na Pošti Slovenije, kjer je bil zaposlen na mestu pravnika, delal v korist brezplačnikov SDS. Kako daleč na prvo mesto so tokrat poslanci postavili politične interese, priča tudi primer dr. Nede Pagon, ki se je „poskusno“ ravno tako prijavila na javni razpis. A čeprav ima Pagonova, sicer profesorica sociologije, neprimerno več medijskih izkušenj od obeh izbranih, je vlada ni predlagala.

Izvajanju te sporne medijske politike pa so se pri glasovanju v parlamentu pridružili tudi nekateri poslanci Socialnih demokratov. Za Mlakarja so poleg koalicijskih poslancev glasovali poslanci Mirko Brulc, Andreja Črnak-Meglič, Matjaž Han, Janko Veber, Dejan Židan in Borut Pahor. Za očitno spornejšo Zlato Krašovec omenjeni niso glasovali. Razen Boruta Pahorja, ki jo je podprl kot edini izmed opozicijskih poslancev. Zakaj? Zaradi „časovne stiske in vseh obveznosti“ Borut Pahor na to vprašanje prejšnji teden ni odgovoril. Namesto tega nas je prijazno povabil na katero od svojih predvolilnih aktivnosti, ki so organizirane pod geslom Skupaj končno vsi in kjer bi ga lahko vprašali karkoli ...

Borut Pahor je znan po tem, da je prijazen do medijev. Ni pa posebej prijazna njegova medijska politika. Kot vemo, je na začetku svojega mandata preprečil zamenjavo nadzornikov RTV Slovenija. Računsko sodišče je prav ta mesec potrdilo več nepravilnosti, ki so jih ti nadzorniki zagrešili. Znano je, da je Borut Pahor ustavil tudi pravočasno spremembo spornega „Grimsovega“ zakona o RTV Slovenija. In končno so prav poslanci iz vrst SD tik pred parlamentarnimi volitvami s svojim glasovanjem dosegli, da zakon o medijih, ki je bil usklajen s strokovno javnostjo in z novinarji, ni preživel prvega branja.

Tudi tako je Borut Pahor s svojo „konsenzno“ politiko poskušal presegati delitve in pridobivati naklonjenost političnih nasprotnikov. In ker je Pahor spreten politik, je to znal početi na tuj račun. Politika Skupaj končno vsi, če govorimo o glasovanju o nadzornikih STA, ne pomeni nič drugega kot še eno navadno kravjo kupčijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Zlata Krašovec

    Pahorjeva nova kravja kupčija

    V zadnji številki vašega tednika je novinar Borut Mekina v članku z naslovom Pahorjeva nova kravja kupčija ponovil že večkrat demantirano neresnico, da sem podpisana sodelavka tednika SDS Demokracija. Slednje naj bi namreč, kdo ve zakaj, veljalo kot kronski dokaz moje neprimernosti za imenovanje v nadzorni svet STA in je po vsej verjetnosti tudi razlog za očitke 'o kravjem kupčevanju' poslanca SD Boruta Pahorja,... Več