Borut Mekina

 |  Mladina 41  |  Družba

Možina osvojil Hollywood

Je kdo že slišal za ugleden filmski festival, na katerem je zmagal Možina?

Režiser, novinar in lavreat Jože Možina

Režiser, novinar in lavreat Jože Možina
© Borut Peterlin

Pedro Opeka, misijonar z Madagaskarja, je zadnja leta eden od zaščitnih znakov slovenske desnice. Tako je tudi Jože Možina, ki je bil v času prve Janševe vlade postavljen za direktorja televizije, o njem nedavno posnel dokumentarec, a ta v Sloveniji, žal, ni požel posebne slave. Upanje je prvič splahnelo ob podelitvi viktorjev, zadnjič pa na Festivalu slovenskega filma, ko izdelek prav tako ni bil nagrajen. Toda prejšnji teden je sledilo presenečenje: Možina je zmagal v Hollywoodu, so sporočili z RTV Slovenija. Na filmskem festivalu ITN v Hollywoodu je prejel nagrado za najboljšega režiserja v kategoriji dokumentarnih filmov.

Ne zgodi se pogosto, da sam predsednik vlade režiserju pošlje osebno čestitko, v kateri poudari, da gre za »izjemen dosežek in priznanje za strokovno delo nagrajenca«, Možino pa je na osebno avdienco sprejel tudi kulturni minister Žiga Turk. Poleg vseh čestitk mu je Turk izrekel še solidarnost, »ker so med predvajanjem njegovega filma na nedavnem Festivalu slovenskega filma v Portorožu člani žirije zapustili dvorano, s čimer so izkazali nespoštovanje ne le do režiserja, ampak tudi do filma samega, ki predstavlja človeka, čigar dejavnost na področju humanitarne pomoči močno presega meje Slovenije«.

Na svetu je okrog 5000 filmskih festivalov, od katerih so eni pomembnejši, drugi manj pomembni. Eden izmed najbolj znanih v ZDA je recimo Filmski festival v Los Angelesu, ki je na Facebooku všeč 28 tisoč ljudem (t. i. všečki). Festival slovenskega filma na tej lestvici prav tako ni od muh; všeč je 1300 ljudem. In tudi »hollywoodski« festival ITN, na katerem je zmagal Možina, je nekaterim všeč, saj ga je na Facebooku »odkljukalo« 92 ljudi. To torej gotovo še ni začetek mednarodne slave režiserja Možine, je pa kljub temu Možina od festivala imel nekaj mednarodnih koristi. Z RTV Slovenija so nam odgovorili, da so mu plačali letalsko vozovnico v vrednosti 1163 evrov, hotel, ki je stal 531 evrov, dobil pa je tudi dnevnice v višini 267 evrov. Da so film uvrstili v izbor na festivalu ITN, je morala RTV plačati kotizacijo 79 evrov za prijavo.

Simon Popek, direktor Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala in Festivala dokumentarnega filma, k temu dodaja, da na filmskih festivalih kotizacije za producente načeloma ni: »Kvečjemu nasprotno, festivali, razen najmočnejših, plačujejo t. i. screening fee, da lahko prikazujejo filme.« Popek domneva, da gre pri festivalu ITN Distribution Film Festival za distribucijsko srečanje, kjer očitno delijo tudi nagrade. Možini sicer čestita, a se sprašuje, zakaj minister Turk ni sprejel in počastil še Marka Naberšnika, ki je septembra na festivalu v Montrealu prejel nagrado za najboljši scenarij, ali Damjana Kozoleta, ki je v istem času v Gironi prejel štiri nagrade. »Superminister je imel edinstveno priložnost, da na enem supersrečanju sprejme tri supernagrajence,« pravi Popek.

Kako je bil festival ITN videti oziroma ali se je po blišču približal kakšnemu Cannesu, žal ni znano, ker fotografij na spletu ni. Gotovo pa obiskovalci festivala niso imeli bejzbolskih kap – saj je v festivalskih pravilih posebej poudarjeno, da z njimi ni primerno priti na prireditev. Mimogrede, na tem festivalu je bil kot najboljši nagrajen film Zombie 108, ki govori o razsajajočem virusu v kitajskem mestu Ximending, kjer se tolpe združijo s policijo v boju proti zombijem. Ta film ima na spletni strani IMDb oceno 3,6 od 10.

Možinin film je koprodukcijski dokumentarni film, pravico do prodaje filma imata tako koproducent (TV Slovenija) kot tudi producent filma (Studio Fos). Za zdaj filma še niso prodali, a festivalska nagrada je, kot pravijo na RTV Slovenija, »dobro izhodišče za prodajo«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Bojan Brezigar, Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport

    Možina osvojil Hollywood

    V članku Možina osvojil Hollywood (Mladina, 12. oktober 2012) se je Simonu Popku, direktorju Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala in Festivala dokumentarnega filma, zareklo kar nekaj nerodnosti. Več