Borut Mekina

 |  Mladina 43  |  Politika

Kako dolgo še?

Pahorjeva vlada je s tako nizko podporo, kot jo ima sedaj Janša, vzdržala leto dni

Za zdaj je podpora Janševi vladi malenkost višja od podpore Pahorjevi, a vseeno manj kot četrtina vprašanih misli, da Janševa vlada dela dobro (na sosednji fotografiji veselje ob izvolitvi vlade)

Za zdaj je podpora Janševi vladi malenkost višja od podpore Pahorjevi, a vseeno manj kot četrtina vprašanih misli, da Janševa vlada dela dobro (na sosednji fotografiji veselje ob izvolitvi vlade)
© Borut Krajnc

Kdaj je čas za menjavo garniture? Mnenja o tem so različna. Janez Janša lahko meni, da je skrajna meja pri 25 odstotkih. Janez Janša lahko meni, da je meja pri 20 odstotkih. Lahko pa Janez Janša meni, da je meja pri 15 odstotkih.

»V vseh državah, kjer zaupanje v vlado pade pod 25 odstotkov, in v Sloveniji je to že nekaj mesecev, bi razpisali predčasne volitve,« je Janša dejal decembra 2010, ko je kot opozicijski voditelj začel dvomiti o legitimnosti Pahorjeve vlade. V SDS so tedaj ustanovili vlado v senci, začeli so pisati alternativni vladni program s ciljem 50+, resetiranci so zahtevali predčasne volitve. Dobili smo predčasne volitve in novo Janševo vlado, ki je prvi mesec še uživala 46-odstotno podporo.

A ne dolgo. Zgodba se ponavlja, podpora Janševi drugi vladi je bila že čez nekaj mesecev manj kot 25-odstotna, po zadnjih javnomnenjskih raziskavah pa znaša le še od 18 do 21 odstotkov. Sodeč po že doseženih standardih bi se torej morali začeti pripravljati na predčasne volitve. Toda, pozor, danes je po Janševem mnenju tolerančni prag nižji. »Dejansko« naj bi bila meja pri 15 odstotkih: »Ko je gospod Pahor predlagal prve resne ukrepe, je bila podpora njegovi vladi 15-odstotna. Mislim, da natančno 15-odstotna, in to je dejansko neka meja, ki govori o tem, da je veliko vprašanje, ali ima država še legitimnega upravljavca,« je sodil Janša letos v intervjuju za RTV Slovenija.

Pahorjeva vlada je s tako nizko podporo, kot jo ima sedaj Janša, vzdržala leto dni. Koliko časa bo to uspelo Janši? Logika je pri njem obrnjena. Predsednik vlade meni, da hujše, ko so razmere, močnejša naj bi bila njegova vlada. Ta pravzaprav nima »alternative«. Če bo morala Slovenija zaprositi za mednarodno pomoč, naj bi izredni ukrepi mednarodne skupnosti zgolj okrepili vladno moč. »Pravzaprav je tako: s tem, kar počnejo … v bistvu kličejo dodatne pristojnosti v roke te vlade,« pravi Janša.

S stvarnostjo te zmedene misli seveda nimajo posebne zveze. Bolj so povezane s posameznikovo psihopatologijo. Če me boste ovirali, boste dosegli ravno nasprotno, zato me pustite pri miru, grozi Janša kulturnikom, šolnikom, medijem, opoziciji. In ko otrok staršem zagrozi, da bo le še bolj poreden, če ga ne bodo pustili pri miru, je seveda počasi že skrajni čas, da ga za nekaj časa pošljejo v njegovo sobo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.