Peter Petrovčič

 |  Mladina 44  |  Politika

»Splav ni upravičen«

Bi predsedniški kandidat SDS in NSi Milan Zver prepovedal splav?

Ljubitelj ljudske kulture in krščanskih vrednot Milan Zver

Ljubitelj ljudske kulture in krščanskih vrednot Milan Zver
© Borut Krajnc

Čas je tak, da predsedniški kandidati odgovarjajo na vprašanja, kateri protikrizni program se jim zdi najboljši, vprašanja o zavezanosti človekovim pravicam, so v ozadju. So pa prejšnji teden kandidati vendarle morali odgovoriti na vprašanje o pravici do splava. Milan Zver ji nasprotuje.

Ali gre za poskus iz obupa s skrajnimi stališči dobiti dodaten glas za vse manj verjetno uvrstitev v drugi krog, ni pomembno. Pomembno je Zverovo odločno nasprotovanje splavu: »Splav kot tak ni upravičen. Samo v izjemnih okoliščinah bi to bilo dopustno.« Na vprašanje, katere so te izjemne okoliščine, pa za Televizijo Slovenija odgovarja: »Kadar bi šlo za zdravje enega ali drugega.«

Gre za skrajno stališče do pravice žensk, da se svobodno odločajo o svojem telesu in zdravju. Poleg zdravja matere ali otroka lahko odločitvi za splav botrujejo še socialni razlogi, pa tudi vsiljene nosečnosti kot posledica prisilnih spolnih odnosov in posilstev, pa naj bodo ta v partnerskem razmerju ali zunaj njega. Gre tudi za stališče, ki je v nasprotju z ustavo.

Seveda še danes obstajajo politične struje, stranke in politiki, ki nasprotujejo pravici do splava. A med njimi ni veliko predsednikov držav. Tudi v Sloveniji je bilo, vsaj med večjimi strankami, takšno razmišljanje izključno v domeni NSi. Evropski poslanec te stranke Lojze Peterle v Bruslju vodi aktivno politično kampanjo proti splavu. Postal je celo neformalni vodja te kampanje v evropskem parlamentu, nekakšen obraz prizadevanj za prepoved splava. Res gre za majhno skupino, v njej so približno trije odstotki evropskih poslancev, večinoma iz tradicionalno katoliških držav, ki jih Jon O’Brien, predsednik vodilne mednarodne organizacije za svobodno izbiro Catholics for choice imenuje »skrajni desničarji in nasprotniki svobodne izbire«.

Morda je Zver s svojo izjavo želel pridobiti še večjo podporo Nove Slovenije in njenih volivcev? Morda si je želel tudi formalnejšo podporo katoliške cerkve, ki je pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami stranke ločila na prave in neprave prav glede na stališče do splava? Tako je recimo v enem izmed propagandnih gradiv Zver upodobljen s papežem. Morda pa njegova stališča pomenijo, da se bo v bodoče stranka SDS, ki splavu za zdaj ne nasprotuje, bolj odkrito postavila proti 55. členu ustave.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.