Špela Leskovic,  |  foto: Arhiv proizvajalcev

 |  Mladina 45  |  Družba

Notranja oprema: kuhinja

Srce doma in zrcalo družine

Čiste linije v kombinaciji z lesom so zaščitni znak kuhinje bulthaup b2.

Čiste linije v kombinaciji z lesom so zaščitni znak kuhinje bulthaup b2.

Danes večina ljudi uživa v pripravi hrane v domači kuhinji. Ker marsikdo želi poznati izvor hrane in mu kakovost prehrane veliko pomeni, se družina spet več zadržuje v kuhinji, ta pa mora s svojo oblikovanostjo ustrezati tudi visokim tehnološkim merilom. Kuhinjska napa je denimo postala prava mala strojnica. Drugače od kuhinje iz petdesetih let prejšnjega stoletja, ki je bila soba zase, zaprta z vrati in s steno ločena od drugih prostorov v hiši, je kuhinja današnjega časa spet središče doma, vidna vsem, priprava hrane je družabni dogodek in zato vonj po njej ni več prepovedana esenca v našem domu. Malo prostorov je v stoletjih človeškega bivanja ohranilo tako pomembno in primarno vlogo kot prav kuhinja. Že od časov, ko se je priprava hrane preselila v notranjost bivališča, so se ljudje ukvarjali z velikostjo, organizacijo in kasneje tudi obliko kuhinje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Špela Leskovic,  |  foto: Arhiv proizvajalcev

 |  Mladina 45  |  Družba

Čiste linije v kombinaciji z lesom so zaščitni znak kuhinje bulthaup b2.

Čiste linije v kombinaciji z lesom so zaščitni znak kuhinje bulthaup b2.

Danes večina ljudi uživa v pripravi hrane v domači kuhinji. Ker marsikdo želi poznati izvor hrane in mu kakovost prehrane veliko pomeni, se družina spet več zadržuje v kuhinji, ta pa mora s svojo oblikovanostjo ustrezati tudi visokim tehnološkim merilom. Kuhinjska napa je denimo postala prava mala strojnica. Drugače od kuhinje iz petdesetih let prejšnjega stoletja, ki je bila soba zase, zaprta z vrati in s steno ločena od drugih prostorov v hiši, je kuhinja današnjega časa spet središče doma, vidna vsem, priprava hrane je družabni dogodek in zato vonj po njej ni več prepovedana esenca v našem domu. Malo prostorov je v stoletjih človeškega bivanja ohranilo tako pomembno in primarno vlogo kot prav kuhinja. Že od časov, ko se je priprava hrane preselila v notranjost bivališča, so se ljudje ukvarjali z velikostjo, organizacijo in kasneje tudi obliko kuhinje.

V petdesetih letih 20. stoletja, ko ženske za pomoč v kuhinji niso več najemale dodatne delovne sile, se je vzpostavilo novo pravilo za organizacijo kuhinjskih elementov, in sicer po načelu trikotnika – kuhalna površina, pomivalno korito, hladilnik. Kuhinje so postale funkcionalnejše, to pa je gospodinji omogočalo, da je za pripravo obroka porabila čim manj časa, izkoristek prostora, namenjenega kuhanju, pa je bil čim boljši.

Iz zaprtega prostora, ki je bil praviloma ločen od drugih prostorov doma, se je kuhinja postopoma odpirala in povezovala z jedilnico, dokler nista postali skupen prostor. Kuhinja je bila takrat postavljena v eno linijo ali v obliki črke L, v njeni bližini je bila tudi jedilna miza. Pojavilo se je ime kuhinja z jedilnico in usklajenost materialov v kuhinji s tistimi v drugih prostorih doma je postajala vse pomembnejša. Kasneje je kuhinja postajala vse bolj statusni simbol, ponekod je bila namenjena le razkazovanju in ne uporabi ali pripravi hrane. Tudi danes se take kuhinje še prodajajo. To so po navadi kuhinje, ki jih podpisujejo znani oblikovalci pohištva, modni oblikovalci ali slavne osebnosti. V njih so uporabljeni prestižni materiali, nekatere so posute s kristali Swarovski, nekatere so deloma pozlačene. Lastnik take kuhinje po navadi ne je doma ali pa ima poleg te kuhinje v svojem domu, vili, še delovno kuhinjo, namenjeno pripravi pojedin za goste.

Danes je kuhinja spet postala pomembnejši del doma, lahko rečemo, da je srce doma in zrcalo družine. Spet je prostor za druženje s prijatelji ali z družinskimi člani, točka srečevanja, preživljanja skupnega časa doma, saj je priprava hrane postala skupna zabava, ponekod bolj priljubljena od skupnega poležavanja pred televizorjem. Zaradi poudarjanja zdrave prehrane in s tem tudi zdrave priprave hrane je kuhinja danes manjši laboratorij, visoko sofisticiran sistem, neskončna kombinacija materialov, kuhinjskih aparatov in sistemov, ki nam delo olajšajo in naredijo prijetnejše.

Kuhinja, ki jo je mogoče prilagajati glede na želeno formo in barvo. Iz njenih modularnih elementov lahko ustvarimo neverjetne oblike.

Kuhinja, ki jo je mogoče prilagajati glede na želeno formo in barvo. Iz njenih modularnih elementov lahko ustvarimo neverjetne oblike.

Ker je kuhinjska oprema ena izmed dražjih v domu, proizvajalci dobrih kuhinj težijo k temu, da bi ljudje kuhinjo kupili le enkrat za posamezno stanovanje, saj kakovost izdelka to omogoča. Posamezne dele je mogoče ob morebitnem izlitju vode iz gospodinjskega aparata nadomestiti z novimi. Kuhinja je zasnovana tako, da je vsa lica mogoče zamenjati in dobiti novo podobo prostora s spremembo barve ali končne obdelave materiala, iz katerega so omare. Zanemarjena pa ni niti skrb za mir in blaginjo v družini, saj proizvajalci kot na primer Dada poskrbijo za dodatno ojačitev lic omaric, tako da igranje otrok po kuhinji ne zbuja več strahu pred mehanskimi poškodbami.

Sodobni trendi v oblikovanju kuhinj

Kuhinja je poleg kopalnice eden izmed prostorov doma, kjer razberemo slog lastnikov. Linije sodobnih kuhinj kažejo izčiščenost in preprostost, vse pa izhaja iz enega samega razloga: preprostejša ko je kuhinja po obliki, laže jo je uporabljati. Ukrivljenost elementov in detajli, ki štrlijo iz ravnin, nam kradejo prostor ali povzročajo nenehno zatikanje in zaletavanje vanje.

Najprej pri kuhinji opazimo njen zunanji videz. Končna obdelava ponuja veliko možnosti – široko paleto barv, različnih lesov, videz kamna, betona, različnih umetnih mas. Kuhinje pa se med seboj razlikujejo predvsem po značilnostih, ki jih na prvi pogled ne moremo opaziti. Naloga opreme je narediti kuhinjo čim prijaznejšo do uporabnika. Vodila morajo biti čim kakovostnejša, tako je odpiranje predalov in omar kljub teži ali višini lahko in neslišno. Veliko vlogo igra vzdržljivost, saj kuhinjo uporabljamo večkrat na dan, vrsto let. Pomembna je funkcionalnost, do zadnjega izkoriščen prostor in premišljeni detajli kot na primer izvlečni prostori v omarah, do koder nam roka ne seže, natančno premišljen in domišljen prostor v predalih za pribor, nože, shranjevanje začimb, izvlečna deska za kruh, plitke police za pokrovke … nekatere kuhinje s pridom izkoristijo plitki del hrbtišča, stene nad pultom. Tam najdemo prostor za shranjevanje čistil za posodo, pomivalnih gobic, kuhalnic, celo kozarcev. Z drsnim sistemom steklene hrbtiščne stene pridobimo novo shranjevalno površino, kuhinja pa je na hitro pospravljena kot iz škatlice, saj ima vsaka stvar svoje mesto in nič ne stoji na pultu. Prijazna do uporabnika je tudi kuhinja, ki v del kuhinjskega pulta nevidno skrije različne vtičnice in svetlobne linije, zagotovljeno mora biti še lahko nadomeščanje delov, ki se obrabijo ali pokvarijo (police, lica omaric, sistemi za odpiranje, vložni deli za v omarice …).

Standardna višina in globina kuhinjskega pulta sta danes že pozabljeni. Večina proizvajalcev kuhinje izdeluje s tremi različnimi višinami pulta, kar nam olajša delo, saj se tako izognemo čezmernemu sklanjanju. Generacija za generacijo je višja in temu se prilagaja tudi višina pulta.

Kuhinja proizvajalca Modulnova, ki je videti, kot bi bila narejena iz betona.

Kuhinja proizvajalca Modulnova, ki je videti, kot bi bila narejena iz betona.

Veliko proizvajalcev kuhinj se danes trudi, da bi bila njihova proizvodnja čim prijaznejša do narave, in s ponosom nas pospremijo skozi proizvodnjo, kjer je videti, da za svoje izdelke uporabljajo avtohtone materiale, da so lepila in primesi, uporabljeni v vgradnih materialih, do narave in človeka čim prijaznejši in da so opravljeni preskusi, ki to lahko potrdijo. Lesene kuhinje se ponovno vračajo z vse bolj priljubljenim ekokonceptom, seveda v različici s trpežnejšimi in obstojnejšimi materiali. Lesena lica kuhinje ustvarjajo prijeten in domačen videz, zato se lepo uskladijo s stanovanjskimi prostori z lesenimi tlemi.

Ni je dobre kuhinje brez dobrih gospodinjskih aparatov. Ti morajo poskrbeti, da bo trud v kuhinji poplačan in hrana skuhana ali spečena kakovostno ter posoda temeljito pomita. Večina sodobnih kuhinj gospodinjske aparate rada vključi v enotni videz kuhinje, tako da lokacijo pomivalnega stroja ali hladilnika težko določimo. Nekatere kuhinje, denimo tiste z retro pridihom, pa aparate namenoma poudarijo. S povečano uporabo kuhinj in pogostejšo pripravo hrane doma se vse večkrat pokaže potreba po dvojni pečici, ta pa ni skoraj nikoli več postavljena pod pult. Kavni aparat je lahko vgradni ali prosto stoječi. Če imamo srečo in imamo v kuhinji dovolj prostora, se bo našel prostor tudi za hladilno omaro, ki s svojo temperaturo posnema razmere v kleti, hladilni predal poleg vgradnega hladilnika, ki bo omogočal hlajenje živil, ki jih moramo imeti pri roki med kuho, hladilno vitrino za vina. Pravi gostitelji, ki prirejajo kulinarične večere za prijatelje, pa ne bodo pozabili niti na grelnike krožnikov.

Lahko bi rekli, povej mi, kakšno kuhinjo imaš, in povem ti, kdo si!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.