Grega Repovž

 |  Politika

Mladina Tracking poll: Zadnja meritev in končna napoved danes ob 22.uri!

© Ninamedia: 26, 27, 29, 30. oktober ter 2., 3. 4., 5., 6. 7. in 8. novembra, n= 1200 (posamična volilna napoved n=300; dnevno se opravi po 100 anket)

Tri dni pred volitvami se je začelo tisto, kar so doslej vedno znova pokazale kontinuirane raziskave javnega mnenja: premiki glasov. Tako se je zgodilo leta 2011, ko je zadnje štiri dni začela pridobivati Pozitivna Slovenija, enako je bilo na volitvah leta 2008 in tudi ob arbitražnem sporazumu. In kaj se dogaja zdaj? Predsedniški kandidat za drugi mandat na mestu predsednika Danilo Türk je začel utrjevati in celo povečevati volilno bazo, upad pa smo zaznali pri podpori Borutu Pahorju. Za napoved je še zgodaj, a ni mogoče izključiti zmage Danila Türka v prvem krogu, celo več: ni mogoče izključiti, da bi prišlo do sprememb v vrstnem redu. Bi lahko Milan Zver, ki ima skriti nabor volivcev, v nedeljo pristal na drugem mestu?

Dokočne odgovore bomo objavili danes ob 22. uri, dve uri pred začetkom volilnega molka. Danes bo agencija Ninamedia, ki izvaja našo meritev, k standardnemu številu anket (100 na dan) dodala še 200 dodatnih pogovorov z volivci. Vse to pa bomo obtežili s preteklimi dnevi meritev in tudi z izkušnjami, ki smo jih pridobili v preteklih letih tracking polla. Meritev, ki jo izvajata Mladina in Ninamedia, je namreč edini tracking poll, ki se izvaja že več let.

Zadnja meritev, ki smo jo opravili včeraj, združena z meritvama predhodnih dveh dni, je pokazala rast podpore Danilu Türku, ki je zrasel za 2,6 odstotka na 44,9 odstotkov. Obrat je nakazovala že meritev dan pred tem, a je njeno moč zmanjševal vpliv predhodnih dveh dni. Čemu pripisati rast? Prihaja do medsebojnega usklajevanja volivcev, zlasti mlajši volivci (študentje, dijaki) iščejo informacije pri starših in podobno. In če so manj poučeni volivci morda kot najprimernejšega kandidata videli televizičnega in vsečnega Boruta Pahorja, prijateljska in družinska posvetovanja seveda dajejo prednost resnemu in državniškemu Türk, čeprav se zdi malce oddaljen, celo vzvišen.

© Ninamedia: 26, 27, 29, 30. oktober ter 2., 3. 4., 5., 6. 7. in 8. novembra, n= 1200 (posamična volilna napoved n=300; dnevno se opravi po 100 anket)

Borut Pahor je začel padati. Že tri meritve zapored pada. Tako je zdaj padel na najnižjo raven v 12 dneh, s 34,1 na 31,2 odstotka podpore. Večino njegove izgubljene podpore lahko pričakujemo pri Danilu Türku, del pa bi znal preiti tudi k Milanu Zveru. Kako je to mogoče? Opozoriti velja na volivce, ki pričakujejo predvsem bolj klen jezik, tiste, ki so na primer volili Zmaga Jelinčiča v prvem krogu zadnjih predsedniških volitev. Seveda pa to ne spreminja dejstva, da bi v drugem krogu ti volivci verjetno prešli k Pahorju, kar mu daje resne možnosti tudi za izvolitev.

© Ninamedia: 26, 27, 29, 30. oktober ter 2., 3. 4., 5., 6. 7. in 8. novembra, n= 1200 (posamična volilna napoved n=300; dnevno se opravi po 100 anket)

In Milan Zver? Za zdaj ostaja razlika med Pahorjem in Zverom tako velika, da se bo v drugi krog skoraj zagotovo uvrstil Pahor. Zver ima zelo stabilno podporo tik pod 24 odstotki že več zaporednih meritev.

Se posebno je tokrat zanimiv interval možnega dosega posameznega kandidata. Danilo Türk v skladu z našo napovedjo lahko doseže od 39,2 odstotka glasov do največ 50,5. V najbolj optimistični verziji torej lahko zmaga že v prvem krogu. In čeprav Borut Pahor ima možnosti za zmago v drugem krogu, saj ga desni volivci razumejo kot slabo, a manj slabo možnost od Türka, v prvem krogu sploh ne more preseči 36,5 odstotka, torej ne doseže niti spodnjega praga Danila Türka. Pahor bo sicer po naši napovedi dobil najmanj 26 odstotkov glasov. In tu se kaže zanimiva kombinacija: manj kot bo dobil Pahor v prvem krogu, več bo verjetno dobil Milan Zver, ki lahko dobi od 19,1 do 28,8 odstotka glasov. Če bi torej Pahor dobil najmanj možnih glasov, Zver pa največ, bi se v drugi krog uvrstil Zver. In kaj to pomeni? Avtomatično zmago Danila Türka v drugem krogu.

Kaj je tracking poll?

V čem je skrivnost tracking polla? V nasprotju z drugimi anketami se tracinkg poll izvaja kontinuirano, vsak dan na novem vzorcu. Prve in druge meritve sploh ne objavimo, temveč počakamo, da imamo skupaj tri meritve. Iz treh meritev naredimo presek zaporednih dni in to je prvi rezultat meritve. Nato vsak dan odvzamemo rezultat prvega dne in dodamo rezultat nove meritve. S tem pa dobimo tudi gibanje glasov in časovno vrsto, ki sproti zaznava premike znotraj volilnega telesa. Vidimo, ali se povečuje število neopredeljenih, vidimo, ali je kakšen kandidat začel napredovati ali nazadovati. In nenazadnje: vidimo tudi, kakšne so koncentracije glasov glede na izkazano udeležbo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.