Denis Vičič

 |  Mladina 47  |  Politika

Obračanje po vetru

Pahor je bil še pred kratkim za Lukšiča slaba izbira

Nekdanja tekmeca, sedaj velika prijatelja Igor Lukšič in Borut Pahor

Nekdanja tekmeca, sedaj velika prijatelja Igor Lukšič in Borut Pahor
© Borut Krajnc

Reči, da politikom zadnje čase peša spomin, je preblago. Profesor Janez Šušteršič je nasprotoval slabi banki, minister Šušteršič jo zagovarja. Opozicijski voditelj Janez Janša je vlado pozival k odstopu zaradi nizke podpore, premier Janša kljub nizki podpori, ki jo ima njegova vlada, ne odstopi. Makiavelistično upoštevanje le lastnih interesov se je zdaj preselilo tudi v opozicijo. Kandidat za predsednika stranke SD Igor Lukšič je tekmeca Boruta Pahorja na vse načine slabil, predsednik stranke SD Lukšič pa ga slavi.

Ko je Pahor po majskem maratonu v Radencih prvič namignil, da bo kandidiral za predsednika države, bil pa je že v tekmi za predsednika stranke, je Lukšič dejal, da je njegova izjava le strategija za pridobivanje podpore med članstvom. »Pahor nima drugega programa kot to, da vleče energijo ljudi nase s tem, ko je kandidat za vse možne funkcije. To je edini program, ki ga ima, se pravi piar in zbujanje pozornosti,« je bil kritičen. Napovedal je, da bo »SD šla s Pahorjem po poti LDS«. Očital mu je, da je v petnajstih letih njegovega vodenja stranka pridobila le odstotek podpore in da ne razume, kaj je smisel politike in političnih strank. Pahor bi moral po njegovem že takoj po predčasnih volitvah decembra lani odstopiti. »Postavil se je bliže neoliberalizmu in je sedaj še vstopil v Janšev mentalni okvir in razlaga zgodbice o stricih in kamarili,« je dejal. Stranka SD je bila pod Pahorjem preveč prizanesljiva do SDS in Janeza Janše.

Ko je dosegel svoje – postal predsednik SD –, se je zgodil preobrat. Lukšič zdaj ne dopušča, da bi Pahorju naprtili krivdo za vse, kar je šlo v državi narobe pretekla štiri leta. Zanj pravi, da je izkušen in je gradil socialdemokracijo. »Kot predsednik stranke je odlično deloval, SD je leta 2008 pripeljal do zmage,« ga je pohvalil. Njun odnos je zdaj spoštljiv in čedalje bolj prijateljski, je pojasnil. Pred prvim krogom predsedniških volitev je članom stranke poslal pismo, naj glasujejo zanj. Pahorju tudi ni treba dokazovati, da ni skriti kandidat Janeza Janše, je še dejal. Slovenija, pravi zdaj, »dobiva odličnega predsednika«.

Lukšič je na očitke, da je oportuno obrnil ploščo, odgovoril v oddaji Odkrito na TV Slovenija. Od njegovih napadalnih izjav se je »veliko spremenilo«, je dejal. »Postal sem predsednik stranke«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.