Max Modic

 |  Ekonomija

Davek, ki ga Slovenija ne zna pobrati

Slovenci v avstrijskih wellness centrih z dodatno ponudbo letno zapravijo poltretji milijon evrov

In ker v Sloveniji tovrstnih sprostitvenih centrov še nimamo, se Slovenci masovno odpravljajo v Avstrijo, kjer trenutno na visokem nivoju deluje osem erotičnih wellness centrov oziroma FKK savn.

In ker v Sloveniji tovrstnih sprostitvenih centrov še nimamo, se Slovenci masovno odpravljajo v Avstrijo, kjer trenutno na visokem nivoju deluje osem erotičnih wellness centrov oziroma FKK savn.
© Arhiv Mladine

Medtem ko vlada Janeza Janše s svojimi nerazsodnimi fiskalnimi domislicami pustoši po javnem sektorju in ustvarja izredne razmere na področju gospodarstva, se mimo njenih vedno lačnih proračunskih lukenj stekajo več kot le omembe vredne vsote, ki jih slovenski davkoplačevalci prispevajo prostovoljno. Brez prisile in brez groženj o zapovedanem varčevanju. In kam se potemtakem stekajo ta sredstva, boste vprašali. I, v Avstrijo, kakopak, kjer pri tako pomembni stvari, kot je državni proračun, ne pametujejo in ničesar ne prepuščajo naključju.

V sosedni Avstriji, dobrih sto kilometrov iz Ljubljane, leži mesto z lepim slovenskim imenom Beljak. Beljak, nemško Villach, je drugo največje mesto avstrijske zvezne dežele Koroške, njegove turistične znamenitosti pa vsako leto privabijo tudi veliko Slovencev in Slovenk. Včasih se je tam na veliko nakupovalo, zdaj pa je razlog za obisk tudi to, da Avstrija spada najbolj okoljsko osveščene evropskihe države. No, med turistične zanimivosti, ki niso odvisne od vremenskih značilnosti letnih časov, spada tudi kompleks na ulici Technologieparkstrasse številka 5. Kompleks nosi ime Andiamo, obratuje pa vse dni v letu in sicer od nedelje do četrtka od 12. do 2. ure zjuraj; v petek in soboto obratovalni čas podaljšajo za dve uri, torej do 4. ure zjutraj.

Tehnično gledano je Andiamo wellness oaza, ki se razteza na 2.400 kvadratnih metrih, gostom pa ponuja bio savno, suho savno, parno savno, notranji bazen, notranji in zunanji džakuzi, fitnes postaja, kino, solarij, veliko klubsko sobo, blagodejne masaže, velik poletni prostor, naprave za žar, zunanjo točilno mizo, sončen travnik, zajtrk in dvakrat dnevno bife. Skratka, nič takega, česar se v Sloveniji ne bi dalo dobiti, mar ne. Zakaj potem Slovenci z veseljem delajo stotine kilometrov, tudi večkrat tedensko, da bi obiskali Andiamo? Kaj ima Andiamo, česar slovenski wellness centri nimajo? Čisto na kratko: 18 ljubezenskih sob in od 60 do 80 dam, ki vsak dan čakajo na goste. Diskretno, zanesljivo, preverjeno ter predvsem legitimno in legalno. Celo z anonimim dovozom in možnostjo parkiranja.

Drži, Andiamo je 'dnevno nočni spa za moške', ki deluje po principu tako imenovanih FKK savn. Avstrijske, pa tudi nemške FKK savne so praviloma zasnovane kot wellness centri, kar pomeni, da so v sprostitveno naravnanem in higiensko neoporečnem ambientu vedno na voljo turška in finska savna, džakuziji, masaži bazeni, bari, jedilnice in zadostno število udobnih ležalnikov. Povečini se prostor odpira tudi na vrt, kjer so ob zunajem bazenu še bungalovčki, nudistična plaža in podobno. Klubi delujejo na principu vstopnine, ki se običajno giblje med 50 in 100 evri (konkretno v Andiamu znaša 85 evrov), vključuje pa vse, kar klub ponuja, vključno s hrano in pijačo. Dekleta, ki kot spolne delavke vstopajo v klub, morajo biti registrirane samostojne podjetnice, s plačanimi prispevki za svojo dejavnost, kar izkazujejo s posebno kartico, ki jo ob registraciji dobijo na avstrijskih upravnih enotah. Dekletom brez teh kartic vstop v FKK savno ni dovoljen, za kar ob morebitnih inšpekcijah (ne racijah!) odgovarja lastnik, ki lahko po dveh takih prekrških (neregistrirano dekle pomeni dekle, ki dela na črno) po hitrem postopku ostane brez delovnega dovoljenja.

Dekleta oziroma spolne delavke, ki v FFK centrih ponujajo spolne usluge, se morajo držati dogovorjenih pravil o cenah storitev in nevsiljivem obnašanju. Skratka, ko se naplavate, nasavnate, sprostite in privežete dušo z najrazličnejšimi dobrotami, se lahko prepustite družbi in masaži profesionalk, ki vas po potrebi povabijo tudi v zasebne sobe. »Ženske gostje Andiama so, tako kot v naši hiši dejavni maserji, samostojne podjetnice, ki svoje storitve ponujajo izključno na lasten račun,« vas opozorijo v Andiamu. »Dame so se med seboj dogovorile za strankam prijazne cene in vam bodo na vašo željo podrobnosti tudi zaupale. Podrobnosti se prosimo dogovorite izključno z ženskimi gostjami. Plačilo storitev, ki jih ponujajo prisotne dame in ki jih je uporabil moški gost, poteka izključno z damo po njegovi izbiri. Dame vas bodo postregle brez animacije pijač in vas ne bodo nadlegovale z vsiljivimi vprašanji.«

In ker v Sloveniji tovrstnih sprostitvenih centrov še nimamo, se Slovenci masovno odpravljajo v Avstrijo, kjer trenutno na visokem nivoju deluje osem erotičnih wellness centrov oziroma FKK savn. Po preverjenih, a neuradnih podatkih, samo nam najbližji Andiamo vsak dan v povprečju obišče 150 gostov, ki mesečno ustvarijo blizu dva milijona evrov prometa, se pravi 24 milijonov evrov letno. Kot nam je uspelo izvedeti iz prve roke, približno 10 odstotkov klientele predstavljajo gosti iz Slovenije, ki takole čez palec, v Beljaku samo za spolne usluge (in vstopnino!) pustijo skoraj poltretji milijon evrov letno in s tem bogato prispevajo v avstrijski proračun – ki ga pri nas vlada Janeza Janše 'polni' z ukinjanjem doklad za otroške malice, nižanjem otroških dodatkov in masovnim odpuščanjem. Iz istega vira prihajajo tudi informacije, da v avstrijskih FKK savnah deluje več kot sto Slovenk pretežno iz štajerske, pomurske in koroške regije. Njihov mesečni zaslužek se, potem ko avstrijskim oblastem poravnajo vse prispevke in davščine, vrti okoli štirih evrskih tisočakov navzgor.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.