Borut Mekina

 |  Politika

Nova Janševa manipulacija

Največ državne pomoči, piše v poročilu, ni dobila »Ljubljana«, ampak dve najmanj razviti slovenski regiji, Pomurje in Zasavje

V kabinetu predsednika vlade so to pravilno interpretacijo žal izpustili ter objavili podatke, zaradi katerih bi lahko bili prebivalci Maribora upravičeno jezni na Ljubljano.

 Sporni graf, ki so ga objavili v kabinetu predsednika vlade in ki naj bi dokazoval, da gre kar 60 odstotkov državnih pomoči v Ljubljano. V resnici največ državnih pomoči prejmeta najbolj nerazviti regiji Zasavje in Pomurje..
© Arhiv Mladine

Predsednik vlade Janez Janša je nedavno, kot reakcijo na mariborske proteste, na spletu objavil graf, ki bi naj dokazoval, da se Ljubljana bogati na račun Maribora celo pri državnih pomočeh. Slovenija naj bi "v lanskem letu kar 60 odstotkov državnih pomoči namenila daleč najbolj razviti Ljubljanski regiji, vsem ostalim 11 slovenskim statističnim regijam skupaj pa 40 odstotkov," je Janša dejal v eni od izjav, v kateri je očitno hotel v že tako napeti situaciji naščuvati ljudi drugega proti drugemu.

V resnici namreč ti podatki ne držijo. V zadnjem poročilu o dodeljenih državnih pomočeh, iz katerega je svoje podatke črpal tudi Janša, piše, da prejme Osrednjeslovenska regija 60 odstotkov državnih pomoči zgolj navidezno, saj se nakazana sredstva po regijah štejejo tako, da se upošteva kraj sedeža podjetja, ki je pomoč dobilo. Večji del teh "60" odstotkov so tako v lanskem letu predstavljali transferji Novi Ljubljanski banki, Slovenskim železnicam, obema Kmetijsko gospodarskima zbornicama in Zavodu za gozdove. Ko so statistiki te »moteče« transferje izključili, je bila slika drugačna: Največ državne pomoči, piše v poročilu, ni dobila »Ljubljana«, ampak dve najmanj razviti slovenski regiji, Pomurje in Zasavje.

V kabinetu predsednika vlade so to pravilno interpretacijo žal izpustili ter objavili podatke, zaradi katerih bi lahko bili prebivalci Maribora upravičeno jezni na Ljubljano. Več v novi Mladini.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.