Borut Mekina

 |  Mladina 50  |  Politika

Ubijmo sla

Namesto da bi poskušali razumeti jezo množic, se vladajoči ponovno spravljajo na tiste, ki sporočilo prenašajo: na novinarje

Bi televizija res morala »množico« zbranih pred magistratom, ki je protestirala proti Zoranu Jankoviću, obravnavati enako, kot je tisoče na mariborskih protestih?

Bi televizija res morala »množico« zbranih pred magistratom, ki je protestirala proti Zoranu Jankoviću, obravnavati enako, kot je tisoče na mariborskih protestih?
© Miha Fras

Osem članov programskega sveta RTV Slovenija želi, da bi televizija s protestov poročala bolj »objektivno«. Kako objektivno? Očitno tako, da bo vidne manj jeze, usmerjene proti Janezu Janši, in več jeze, usmerjene proti Zoranu Jankoviću. Neposredno sicer tega v svoji sedemstranski zahtevi po sklicu izredne seje programskega sveta niso zapisali, so pa njihove želje jasne. Pišejo, da bi morala televizija ljudstvu razložiti, da politiki niso glavna težava. Po njihovem naj bi bila Slovenija v kaosu, v katerem »nezadovoljno prebivalstvo in tisti, ki demonstrirajo, nimajo racionalnih orientirjev«. Protestniki, ki so »zbegani«, zato napadajo napačne.

Prvopodpisani na zahtevi Andrej Aplenc pri tem konkretno navaja pismo članov Civilne iniciative Tržnice ne damo, v katerem se ti pritožujejo, češ da novinarji RTV Slovenija poročajo o »protestih proti vladi«, pa tudi, da poročanje s protestov proti Zoranu Jankoviću ni bilo enakovredno poročanju s protestov proti Francu Kanglerju. Svetniki celo predlagajo konkretne sklepe. Urednica tretjega programa TV Slovenija Ljerka Bizilj naj recimo opravi intervju s predsednikom SAZU dr. Jožetom Trontljem, ki bi ga morali ponavljati na prvem in tretjem programu. Ravno tako bi morali na prvem in tretjem programu ponavljati intervju s predsednikom ustavnega sodišča Ernestom Petričem.

Zahteva osmih svetnikov, Andreja Aplenca, Vinka Levsteka, Žiga Kušarja, Slavka Kmetiča, Petra Pavla Klasinca, Alojzija Bogataja, Janka Kosa in Mitje Štularja, ki so bili v programski svet imenovani večinoma z glasovi sedanje vladajoče koalicije, je očitna posledica koalicijske zahteve z začetka tega meseca. Koalicijski poslanci so tedaj sprva sklicali in potem odpovedali izredno sejo parlamentarnega odbora za izobraževanje, na kateri sta stranki SDS in NSi želeli obsoditi pojave sovražnega govora in pozivanja k nestrpnosti v programih RTV Slovenija. Seja je bila nato odpovedana, ker so bili tisti dan pred parlamentom protesti, zelo očitno usmerjeni proti vladi.

Odgovorna urednika informativnega programa na televiziji in radiu, Ksenija Horvat Petrovčič in Drago Balažič, sta se že odzvala, da predlog skupine razumeta kot »nedopusten pritisk na novinarsko in uredniško avtonomijo«. Toda pritisk vladajoče politike na RTV Slovenija je zgolj zadnji izmed podobnih poskusov manipulacije s protesti. Sprva jih je denimo predsednik vlade želel speljati sebi v prid, češ da jih organizirajo podporniki Danila Türka, potem da so protesti posledica prevelike razlike med bogato Ljubljano in revnim Mariborom. A ker tako politika ljudi ni mogla spet razdeliti, prihaja očitno sedaj na vrsto že znana, stara metoda. Po angleško, kill the messenger. Če so dejstva neprijetna, ubij sla, po slovensko.

Konec osemdesetih let so zato tudi zaplenili nekaj časopisov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.