Denis Vičič

10. 1. 2013  |  Mladina 2  |  Politika

»Šaljivci«

Človekovih pravic naj ne branijo tisti, ki jih teptajo

Mojca Kucler Dolinar in predsednica NSi Ljudmila Novak

Mojca Kucler Dolinar in predsednica NSi Ljudmila Novak
© Borut Krajnc

Evropska komisija proti rasizmu in nestrpnosti (Ecri) je organ Sveta Evrope. Tega sestavlja 47 evropskih držav, njegovo poslanstvo pa je spodbujanje demokracije ter varovanje človekovih pravic in pravne države. Komisija mu je v pomoč. Spremlja zakonodajo in dejavnosti držav članic v zvezi z rasizmom in nestrpnostjo, o tem pripravlja poročila in priporočila, kako razmere izboljšati.

Slovenijo je Ecri doslej ocenil trikrat. Leta 2007 je bila komisija zelo kritična. Raba rasističnega in nestrpnega besedišča je postala splošna, je zapisala. Tarča so izbrisani, ki bi jim bilo treba povrniti odvzete pravice. Romi, ki bi jim morali omogočiti vključitev v družbo. Muslimani, ki bi morali imeti prave džamije za izvajanje verskih obredov.

Od oktobra je naša predstavnica v Ecriju Mojca Kucler Dolinar. Imenovanje diplomirane pravnice in članice izvršilnega odbora stranke NSi je najprej pogrelo poslanko SD Majdo Potrata. Od vlade je zahtevala, naj utemelji izbiro, katere merilo naj bi bila strokovnost in ugled kandidata, in pojasni, kako bo zagotovila, da bo karierna političarka delovala neodvisno. Stranka NSi pa o izbrisanih še vedno govori kot o »špekulantih, ki niso verjeli v Slovenijo« – ravno nasprotno od pozivov Ecrija, da se je treba pri obravnavanju teh oseb vzdržati posploševanja in napačnih predstavitev, ki spodbujajo rasizem in sovraštvo do tujcev.

Ogorčenje nad pričakovanim odgovorom, da Kucler Dolinarjeva izpolnjuje vsa merila, so nato v odprtem pismu izrazili priznani izobraženci. Prvopodpisano Milico Antić Gaber, Sreča Dragoša, Nežo Kogovšek Šalamon, ki se je podpisala v imenu celotnega Mirovnega inštituta, pravnico Katjo Šugman Stubbs in številne druge, dejavne na področju človekovih pravic, moti, da je vlada »ignorirala dejstvo, da v Sloveniji obstaja cela vrsta politično neodvisnih strokovnjakinj in strokovnjakov iz delokroga Ecrija, ki imajo nesporen strokovni in moralni ugled«. Novoimenovana pa »svoje strokovnosti ni izkazala z ničimer«, so zapisali. Kucler Dolinarjeva je, nasprotno, v razpravah o predlogu družinskega zakonika javno zastopala stališča svoje stranke, ki pa »niso izkazovala poznavanja problematike temeljnih človekovih pravic in pravnih načel enakosti pred zakonom, še manj pa tolerance«. Od vlade so zato zahtevali, naj imenovanje prekliče. Naj ga preveri, pa pozvali odbor ministrov Sveta Evrope.

Kucler Dolinarjeva je sicer v sredo zvečer zaradi glasovanja o »Kučanovi pokojnini« podprla razrešitev vodje poslanske skupine Nsi Mateja Tonina. Po ustavi so poslanci predstavniki ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.