Staš Zgonik

10. 1. 2013  |  Mladina 2  |  Družba

Odpadni preplah

Kljub strahu bo ločene odpadke še naprej mogoče tudi prodajati

Ko je ministrstvo za kmetijstvo in okolje konec minulega leta v javno obravnavo dalo predlog uredbe o ravnanju s komunalnimi odpadki, so se mnogi zdrznili. V njej je bilo namreč zapisano, da morajo izvorni povzročitelji odpadkov iz gospodinjstev, torej fizične osebe, vse ločeno zbrane frakcije brezplačno prepustiti komunalnim službam. Če bi bila uredba sprejeta, torej ljudje odpadnega papirja ali kovine ne bi več mogli prodajati gospodarskim družbam, ki se ukvarjajo s predelavo odpadkov, na primer Dinosu. Ker marsikomu, sploh v sedanjih razmerah, dodatni zaslužek pomaga preživeti, je bila poteza ministrstva, četudi je trdilo, da želi zgolj urediti razmere, kar zadeva ravnanje z odpadki, nepremišljena. »Ljudje vsak dan vozijo odpadno železo, papir … po navadi s prikolicami ali polno naložen prtljažnik. Za vsa skladišča po Sloveniji skupno lahko rečem, da je največ pripeljanega spomladi, ko ljudje tradicionalno čistijo kleti in podstrešja ali pa obnavljajo ograje,« je povedal Kristijan Mlinar, član uprave Dinosa.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.