Marjan Horvat

 |  Mladina 2  |  Politika

Kako demokratizirati parlamentarno demokracijo?

To ni boj za staro pravdo

Vseslovenska ljudska vstaja, Ljubljana, 21. december 2012

Vseslovenska ljudska vstaja, Ljubljana, 21. december 2012
© Borut Krajnc

Veliki mislec s preloma iz 19. stoletja v 20. stoletje, Alexis de Tocqueville je v delu Demokracija v Ameriki zapisal: »Ko je vsem podobno mislečim jasno, da poteka velika demokratična revolucija, je vsi ne vidijo v isti luči«. Nekaj podobnega se dogaja v sedanjem družbenem vrenju v Sloveniji. Dr. Andrej Lukšič s Fakultete za družbene vede pravi, da zdajšnji ljudski protesti narekujejo premisleke ne le o tem, kako zagotoviti demokratizacijo obstoječih razmerij, ampak nekateri problematizirajo tudi temeljne postavke tega političnega sistema. Njim nasproti pa »imamo javno oblast, ki ne le da ščiti obstoječi sistem demokracije, ampak celo zožuje demokratične standarde, ki so veljali v Sloveniji«. In dodaja, da se bodo na neki točki merjenja političnih moči razmerja stabilizirala in na tisti ravni bomo dobili novo pravno in politično ureditev, s katero bomo živeli do naslednje »revolucije«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.