|  Družba  |  Upor

Sporočilo za javnost: Protestival 11.1. - PRIŽGIMO LUČ!

NE ČAKAJ POMLADI - POMLAD JE ŽE TU

"NE ČAKAJ POMLADI - POMLAD JE ŽE TU"
© Arhiv Protestivala

V petek, 11. januarja 2013, bo paralelno z 2. Vseslovensko Ljudsko Vstajo v Ljubljani potekal Protestival, naslednji v nizu kulturno-združevalnih dogodkov, ki so se slovenskim protestom pridružili 22. decembra 2012. Protestival je namenjen kulturnemu izrazu ljudstva, druženju, diskusijam, podiranju ideoloških zidov in iskanju temeljev prenovljene - ozaveščene in kulturne družbe. Je klic po družbeni prenovi, po vrnitvi k človeku in odvračanju od manipulacij kapitala.

Tokratna tema Protestivala je Zombilizacija oz. mobilizacija zombijev, kakor je protestnike poimenoval eden od tvitov s strani politične elite. Protestniki so vabljeni, da se našemijo v zombije in na ta način pokažejo ironijo in kritiko dialogu, ki ga vodi vlada. Program bo potekal od 16.30 na Kongresnemu trgu, kjer bodo umetniške delavnice za otroke in odrasle, kot tudi gledališke predstave. Organizatorji pod geslom NE ČAKAJ POMLADI - POMLAD JE ŽE TU vabijo vse generacije, družine z otroci, upokojence, študente, intelektualce, kmetovalce in vse, ki se želijo pridružiti kulturnemu protestniškemu izrazu. Otroci bodo na Kongresnem trgu ustvarjali iz papirja maske in lampijone, protestniki pa se bodo lahko tudi prebarvali in postali del celote slovenskega zombijskega podzemlja.

Po sprevodu se bodo na improviziranem odru pred parlamentom zvrstile številne glasbene skupine, pisatelji in poeti. Udeležbo so do danes potrdili Jani Kovačič, Duo Aritmija in Nika Solce, Brina Vidic, Hamo, Metod Banko, Ana Pupedan, Nika Vistoropski & band, Rudi Bučar, HisTrio, Niet, Brencl Banda, Katarina Juvančič in Dejan Lapajne, Leon Matek, Neomi, stari Terrafolk, Tjaša Koprivec, Matej Krajnc, Ana Duša, seznam pa še ni dokončen.

Pred Protestivalom bodo organizirane delavnice izdelovanja velikih lutk in mask v Mestnem domu na Krekovem trgu, protestniki pa se bodo lahko priključili tudi delavnicam ‘Zombilacije’ ter ‘Politmaškarade’ v petek ob 14.00 pred Moderno galerijo, ki jo bo vodila skupina KUD LjUD.

PROGRAM PROTESTIVALA

14:oo Moderna galerija: gledališka delavnica Kud Ljud

15:oo Lutkovno - praktična pomoč

16:oo Kongresni: zbiranje bobnarjev (prijavite se!)

16.30 Kongresni:
- delavnice mask za vse
- Ana Duša - pravljice (v Paviljonu)
- Risanka RA Študent (izdelava transparentov)
- glasba: Brencl Banda, Kombinatke
- intervencije Kud Ljud

17.30 Zombi procesija:
- Kombinatke
- Kud Ljud
- Nino Mureškič

17.45 Prešeren
- Brina Vogelnik + Janez Dovč
- govornik

18.oo procesija

18.30 PARLAMENT (trg Republike)
- minuta tišine (Tjaša Koprivec, Ljoba Jenče)
- Jani Kovačič
- govor (3 min)

... Zmelkow, Duo Aritmija, Brina Vidic, Hamo, Metod Banko, Ana Pupedan, Nika Vistoropski, Jure Ivanušič, Rudi Bučar, Niet, Katarina Juvančič in Dejan Lapajne, Leon Matek, Terrafolk

BESEDA:

Tjaša Koprivec, Matej Krajnc, Ana Duša, Katarina Juvančič, Ervin Fritz, Draga Potočnjak, Boris A, Novak, Vinko Moderndorfer, Veno Taufer, Igor Koršič, Jože Pirjevec, Mladen Jovičič, Sanjin Jašar, Petra Koritnik, Tomaž Kumer, Gaja Brecelj, Uroš Lubej, Lenart Zajc, Miran Šoba, Alenka Hleb, Bojan Cvetrežnik in še 14 drugih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.