• 6. 5. 2013  |  Politika

  1. izredna skupščina ljudstva v CD

  V Štihovi dvorani Cankarjevega doma bo danes ob 16.00 seja Skupščine ljudstva. "Civilna družba, vstajnice in vstajniki bomo ponovno jasno sporočili, da ne podpiramo delovanja politike in smo odločno proti spreminjanju ustave brez soglasja ljudstva," je zapisano v sporočilu iniciative Šesti maj.

 • Max Modic

  27. 4. 2013, 11:00  |  Družba

  5. Vseslovenska ljudska vstaja - dan upora proti tiraniji neoliberalizma

  Ob napovedani 11. uri se je na Kongresnem trgu v Ljubljani začela 5. Vseslovenska ljudska vstaja. Nekaj sto ljudi je s seboj prineslo zastave, na katerih je stisnjena pest, in transparente z napisi kot 'Še ena gnila vlada, narod pa strada' in 'Oblast ljudstvu' ali pa morda najbolj zgovoren: 'Vsaka država ima mafijo, pri nas ima mafija državo'. Na prejšnjih vstajah so prevladovali pozivi k odstopu vlade, tokrat pa so najbolj izraziti napisi proti povampirjenosti kapitalizma in neoliberalizmu, ki kritizirajo oblast nasploh. Današnje proteste naj bi opazovali tudi predstavniki urada Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) za demokratične institucije in človekove pravice, del organizatorjev pa opozarja, da naj bi danes potekala celo dva shoda. Prvi v organizaciji VLV, drugega z začetkom ob 15. uri pa naj bi pripravljale druge vstajniške skupine.

 • 23. 4. 2013  |  Družba

  Koalicija solidarnih: Slovenija, zdaj (in tukaj?)!

  Koalicija solidarnih je organizirala posvet, na katerem so govorili o prihodnosti Slovenije. Koalicija poziva javnost k aktivaciji proti težnjam politikov za spremembe ustave glede referendumske ureditve in fiskalnega pravila, politikom pa daje jasno sporočilo, da se z njimi ne strinja.

 • 20. 4. 2013  |  Politika

  Aktivisti VLV tokrat v Velenju

  Približno 50 aktivistov gibanja Vseslovenska ljudska vstaja je obiskalo Šaleško dolino in Koroško. Prvi postanek njihove protestne kampanje Opozarjamo - nismo pozabili je bil pred Termoelektrarno Šoštanj (Teš). Aktivist Dare Hribar je prebral njihove zahteve glede Teša 6, ki je po oceni gibanja gospodarsko škodljiva investicija.

 • 12. 4. 2013, 12:50  |  Politika

  Ljudska nezaupnica II.

  Novomeški Čuvar se je odločil za objavo še ene peticije, s katero zahtevajo, da bi ljudstvo lahko kadarkoli odpoklicalo neposlušno vlado in državni zbor. V peticiji se zahteva vpeljava ustavnega mehanizma, ki bi ga lahko sprožili državljani podobno kot referendum. "Če je ljudska nezaupnica proti državnemu zboru uspešna, mora predsednik države nemudoma razpisati nove volitve," piše v peticiji.

 • 6. 4. 2013  |  Politika

  Vseslovenski vstajniki to soboto na Štajerskem

  Aktivisti gibanja Vseslovenska ljudska vstaja nadaljujejo s svojo protestno karavano po Sloveniji. Po ljubljanski in primorski akciji so se tokrat z vstajniškim avtobusom odpravili na Štajersko, kjer opozarjajo na pereče probleme, ki so "ne le Štajerce, pač pa tudi ostale Slovence, pahnili v dolgove, izgubo zaposlitve in revščino".

 • 30. 3. 2013  |  Politika

  Obala: Opozarjamo - nismo pozabili!

  Aktivisti gibanja Vseslovenska ljudska vstaja so z "vstajniškim avtobusom" danes krenili na Obalo. V Piran se jih je pripeljalo okrog 40. Malo po deveti uri so se vkrcali na ladjo in krenili proti Kopru. Z akcijo želijo politike opozoriti, da niso pozabili na probleme na Primorskem, je povedal koordinator akcije Nejc Škof.

 • 27. 3. 2013, 12:50  |  Politika

  1. slovenski punt: Demonstracije pred RTV SLO, MOL in DZ

  Na Facebook strani 1. slovenski punt so za danes napovedali demonstracije, ki se bodo začele ob 15.00 pred stavbo RTV Slovenija, nadaljevale pred mestno hišo in končale pred državnim zborom. Kot so zapisali na strani, bo to neodvisen, nezmanipuliran punt vseh lojalnih slovenskih državljanov proti vsem skorumpiranim političnim in gospodarskim kvazielitam. Protest bo potekal na 300. obletnico tolminskega punta, še opozarjajo.

 • Max Modic

  23. 3. 2013, 15:55  |  Družba

  »Opozarjamo - nismo pozabili!«

  Okoli sto protestnikov je v prvi sobotni akciji v okviru protestne kampanje Opozarjamo - nismo pozabili! v Ljubljani opozorilo na sistemsko korupcijo in klientelizem pri infrastrukturnih projektih in v zdravstvu. Zbrali so se pred UKC Ljubljana, nato z zastavami, na katerih je bil simbol pesti, odšli do Družbe za razvoj infrastrukture (DRI) in zaključili pred železniško postajo. Prvi v koloni so nosili transparent z napisom 'Opozarjamo, nismo pozabili'. Protestnike pa so spremljali tudi policisti.

 • Denis Vičič, Max Modic

  15. 3. 2013, 19:00  |  Družba

  1. Klubska vstaja – Ka Šteri za zmeri!

  Ob napovedani 17. uri je na Kersnikovi ulici v Ljubljani, pred legendarnim Klubom K4, ki mu po skoraj tridesetih letih pospeševanja urbane kulture grozi neoliberalno izumrtje, stekla Prva klubska vstaja oziroma Vstaja za Štirko v organizaciji Iniciative za ohranitev Kluba K4. Iniciativa je na socialnih omrežjih pozvala vse, ki se ne strinjajo s samovoljnim prevzemom Zavoda K6/4 s strani ŠOU-a, da se danes zberejo na lokaciji, dvignejo pest in družno preberejo zahteve za ohranitev Kluba K4. Pozivu se je odzvalo okoli 200 simpatizerjev Kluba K4, na Facebooku je svoj prihod napovedalo skoraj 500 ljudi, peticijo za ohranitev Kluba K4 pa je na spletni strani pobude Danes je nov dan do tega trenutka podpisalo več kot 2.000 posameznikov in posameznic, med katerimi najdemo veliko klubskih legend in vidnejših predstavnikov zainteresirane javnosti.

 • Denis Vičič

  15. 3. 2013, 14:25  |  Družba

  Za dekriminalizacijo vstaje in protestov

  Štrje protestniki, ki so jih policisti priprli na sobotni 4. vseslovenski vstaji, so danes na policijski postaji Moste oddali vlogo za sodno varstvo. Menijo, da so bili oglobljeni neupravičeno. Sandra Bašić Hrvatin, ki bi jo tudi kmalu odvedli v pripor, je poudarila, da gre pri ravnanju policije »za kriminalizacijo političnega izražanja in da so vsi procesi proti protestnikom politični procesi«. Izjavo aretiranih je prebral Vojko Kogej, ki so ga policisti ne preveč nežno odvlekli v marico, ker je na shod prišel z vilami.

 • 15. 3. 2013, 13:10  |  Družba

  Sporočilo za javnost: Vstaja za Štirko!

  Iniciativa za ohranitev Kluba K4 poziva vse, ki se ne strinjajo s samovoljo ŠOU-a in 'sovražnim' prevzemom Zavoda K6/4, da se danes, 15. marca, ob 17. uri zberejo na Kersnikovi, kjer se bodo 'vstajnikom' v protestu pridružile tudi klubske legende. Poziv na klubsko vstajo objavljamo v celoti.

 • 13. 3. 2013, 21:40  |  Družba

  »Tukaj smo, da se zoperstavimo prihodnosti, ki nam jo ponujajo kapitalski trgi«

  Pred Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji je danes potekal Protestival. Kot je na protestu dejal direktor založbe Sanje Rok Zavrtanik, se Slovenci pridružujejo zahtevam evropske pomladi, ki poteka ob vrhu Evropskega sveta. Protestniki so ob tem t.i. trojki podelili častne doktorate za "spektakularno delo v prodajanju politične megle". Delo trojke - Evropske centralne banke (ECB), Evropske komisije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) - je "v službi pohlepa privedlo do ugrabitve skupnega bogastva ter vztrajnega razjedanja etike in človeških vrednot".

 • 10. 3. 2013, 19:45  |  Družba

  Sporočili za javnost: Nedopustna policijska agresija nad protestniki

  Odbor 4. Vseslovenske ljudske vstaje in uredništvo Časopisa za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo v izjavah za javnost odločno protestirata zaradi nedopustne agresije, ki so si jo zaradi manjših prekrškov nad protestniki privoščile nekatere policijske skupine. "Nekateri policisti po nepotrebnem legitimirajo in dolgo časa zaslišujejo udeležence demonstracij." Obe izjavi za javnost objavljamo v celoti.

 • Max Modic

  9. 3. 2013, 11:25  |  Družba

  DPU: »Janša je bil zgolj najbolj transparentni lokalni rabelj«

  Delavska-punkerska univerza (DPU) poziva, da se danes v boju za demokratični socializem v čimvečjem številu pridružimo Vseslovenski ljudski vstaji in protestom proti nadaljevanju ekonomske in politične avtokracije, ki jo v imenu kapitala izvajajo institucije EU in slovenski politiki. »Konstruktivna nezaupnica je bila izglasovana in vlada je padla. Morda to pomeni, da smo dobili bitko, a to nas ne sme zavesti in pogrezniti v sen. Spremenilo se ni oziroma se ne bo prav nič, saj vse ostale, veliko pomembnejše in obširnejše zahteve protestnikov ostajajo nerealizirane,« ugotavljajo na DPU.

 • Max Modic, Denis Vičič

  9. 3. 2013, 16:30  |  Družba

  Na ulicah in trgih dogaja četrta Vseslovenska ljudska vstaja!

  Na Kongresnem trgu je ob napovedani uri stekla 4. Vseslovenska ljudska vstaja, ki jo je v deževnem vemenu na pot pospremilo kakih dvesto najbolj gorečih udeležencev, število protestnikov pa se je že v prvi uri povzpelo preko tisoč. Sočasno se je začel odvijati tudi Protestival s številnimi glasbenimi točkami, udeleženci protesta pa so po zbiranju na Kongresnem trgu krenili po Slovenski cesti do Trga OF in po Miklošičevi cesti do sodišča. »Filozofi so svet različno razlagali, gre pa za to, da ga spremenimo. Spremenili pa ga zgolj s protestiranjem ne bomo. Potrebno je ustvariti novo politično elito. Smo jo sposobni?« se je spraševal eden od prvih protestnikov. Svojo udeležbo na vstaji je na Facebooku napovedalo okoli 5000 ljudi.

 • Max Modic

  9. 3. 2013, 15:05  |  Družba

  4. Vseslovenska ljudska vstaja – navodila za uporabo priložena!

  Odbor Vseslovenske ljudske vstaje v najnovejšem sporočilu za javnost ugotavlja, da glede na zadnje dogodke postaja čedalje bolj jasno, da politična elita še vedno ni dojela legitimnih zahtev državljank in državljanov. Zato bo danes od 15. pa do predvidoma 22. ure, v Ljubljani potekala 4. Vseslovenska ljudska vstaja. Osnovne zahteve protestov ostajajo neizpolnjene: »Zahtevamo odstop nesposobnih in s korupcijo prepredenih političnih elit v Republiki Sloveniji. Zahtevamo predčasne volitve. Od morebitne prehodne vlade vnaprej zahtevamo, da takoj določi datum volitev. Dokler naša osnovna zahteva ne bo izpolnjena, se bo vstajniško gibanje nadaljevalo na ulicah in trgih,« sporoča Odbor

 • 4. 3. 2013, 11:00  |  Politika

  Pomladna deklaracija Vseslovenske ljudske vstaje

  Na Facebook strani Protestivala so objavili pomladno deklaracijo ljudske vstaje, v kateri med drugim kljub padcu vlade Janeza Janše vse parlamentarce pozivajo k odstopu in razpisu predčasnih volitev, ki bodo omogočile nastop novih političnih gibanj. Napovedujejo, dase  bodo vseslovenske vstaje nadaljevale v slovenskih mestih, na ulicah in trgih dokler se politična elita ne bo podredila volji ljudstva, v skladu s slovensko ustavo:

 • Janezi Janše: Odprto pismo dr. Žigi Turku

  Spoštovani g. minister dr. Žiga Turk,
  na posvetu v Državnem svetu z naslovom Kultura včeraj, danes, jutri, 7. februarja 2013, ste med drugim dejali:
  "Zagotavljam vam, da ministrstvo pod mojim vodstvom ni odobrilo nobenih »umetniških« projektov, katerih cilj bi bilo blatenje ali smešenje voditeljev trenutne opozicije. Kultura je povsod po svetu kritična do oblasti, tudi do politike. Samo iz totalitarnih režimov (in prejšnje vlade) pa so znani primeri, ko bi žalitve političnih nasprotnikov financirali z javnimi sredstvi."

 • Max Modic

  14. 2. 2013  |  Družba

  “Janez, brez Tebe mi živeti ni!”

  V okviru Protestivala bo danes ob 16.30h pred parlament prikorakala Smrt in zaplesala svoj osvajalni ples, mogoče celo zrecitirala svojo najnovejšo uspešnico 'Janez, brez Tebe mi živeti ni!', sporočajo organizatorji in predvsem organizatorke dogodka. Danes namreč poteka svetovna akcija 'Milijarda žensk proti nasilju’, katere cilj je, da ena milijarda žensk zapleše in s tem izrazi svoje stališče do vseh oblik nasilja nad ženskami.

 • Max Modic

  11. 2. 2013  |  Družba

  Vse demonstracije na enem mestu

  Pod šifro 'Exposer' je nastal nov aktualen spletni portal, ki združuje vse objave iz družbenih omrežij na temo demonstracij in sorodnih tem na enem mestu. Osnovna idela portala je omogočiti tudi tistim, ki niso na Facebooku in Twitterju in mogoče bolj malo vedo o internetu, da lahko spremljajo, kaj se dogaja na ulicah in trgih in kaj se bo tam še dogajalo.

 • 9. 2. 2013  |  Družba

  Fotografije s protestov

  Tudi tokrat vas vabimo, da nam pošljete fotografije s protestov. Bodite tam, kjer drugi niso, pofotkajte tisto, kar so drugi spregledali. Fotografije bomo objavljali sproti, v posebnih galerijah. Pošljete jih na desk@mladina.si

 • 8. 2. 2013  |  Družba

  Prešerni Protestival na kulturni praznik

  Kulturno-združevalni dogodki pod skupnim imenom Protestival, ki bodo trajali vse do odstopa obstoječih elit, so namenjeni tako kulturnemu izrazu ljudstva, kot druženju, diskusijam, podiranju ideoloških zidov in iskanju temeljev prenovljene, ozaveščene in kulturne družbe, pravijo organizatorji. Protestival je klic po družbeni prenovi, po vrnitvi k človeku in odvračanju od manipulacij kapitala.

 • Borut Mekina

  8. 2. 2013  |  Politika

  Premierova evakuacijska pot: Ni izhoda!

  Sredi lanskega decembra so se v vladi odločili za prebitje približno dvometrske betonske ograje in za vgraditev novih kovinskih vrat, skozi katera bo po novem mogoče kompleks vladnih stavb zapustiti tudi z zadnje strani – proti Borštnikovemu trgu. Z novimi zadnjimi vrati na bi imel predsednik vlade več možnosti za umk. Čeprav bo glavni vhod blokiran, bo lahko vladne prostore zapustil skozi nov zasilni izhod.A nekdo mu je vseeno sporočil: Ni izhoda!

 • 8. 2. 2013  |  Politika

  Vseslovenski vstajniki so zavzeli središče Ljubljane

  Udeleženci tretje vseslovenske ljudske vstaje so se po pohodu po ljubljanskih ulicah zbrali pred parlamentom oziroma na Trgu republike. Po oceni policije se je zbralo okoli 20.000 ljudi, nekateri govorijo o številki 30.000. Protest sicer poteka mirno, je pa bilo slišati nekaj pokov petard, kar je množica pospremila z žvižgi. Na ograji, s katero policisti varujejo parlament, je zagorela tudi bakla. Skupina protestnikov se je približala ograji in skandira "ograja mora pasti"- Okoli 20 fantov naj bi se naslanjalo na ograjo in vzklikali "Čuvate lopove!" Policistom naj bi popustili živci in so jih pošpricali s solzilcem.

 • Marcel Štefančič jr.  |  foto: Ilustracija: Novi Kolektivizem

  7. 2. 2013  |  Mladina 6  |  Politika

  Pozabili ste ustanoviti stranko!

  Slovensko protestno gibanje mora paziti le, da se mu ne bo zgodilo to, kar se je zgodilo zakonskemu paru v Kubrickovih Široko zaprtih očeh. Na koncu, ko ležita v postelji, se jima namreč zazdi, da sta nekaj pozabila. Le kaj? Tuhtata – in potem se spomnita: »Pozabila sva fukati!« Slovensko protestno gibanje mora torej paziti, da ne bo na koncu ugotovilo, da je nekaj pozabilo in se potem spomnilo: Saj res, pozabili smo ustanoviti stranko!

 • Jure Trampuš

  7. 2. 2013  |  Mladina 6  |  Politika

  Cankarjev dom, 2013

  Tribuna, ki jo je organiziralo Društvo pisateljev Slovenije in na kateri so se srečali različni pogledi na politiko in stanje v slovenski družbi, je bila presežek. Anonimneži so dobili imena, ulični vzkliki argumente. Kdor je pričakoval, da se bo na njej oblikovala politična stranka, se je zmotil. Tribuna ni bila namenjena strankarskemu vstajenju, pač pa je odprla javno razpravo, prostor, bila je soočanje politične različnosti in iskanja skupnih imenovalcev za morebitni nastanek stranke ali kakšne druge koalicije. Tribuna je bila presežek zato, ker je dogajanja z ulic prenesla v sfero javne razprave, ker je v Cankarjev dom privabila več kot 80 organiziranih skupin, govornikov, vstajnikov, presežek zato, ker je spomnila na preteklost. Pred skoraj četrt stoletja so se v Cankarjevem domu dogajale podobne, tudi boljše in slabše tribune, ki so Slovenijo pripravljale na demokracijo.

 • Max Modic

  7. 2. 2013  |  Družba

  3. vseslovenska ljudska vstaja 8.2.:
  Prisluhnite zahtevam ljudstva

  Jutrišnja Tretja vseslovenska ljudska vstaja se bo začela z zbiranjem ljudi od 15. ure naprej na Kongresnem trgu v Ljubljani, sporočajo organizatorji. K čimvečji udeležbi poziva tudi Delavsko-punkerska univerza, ki v prizadevanjih za demokratišni socializem opozarja, da se je aroganca vladajočih globoko zažrla v njihov način delovanja in ne pojenja, čeprav jih kar 80 odstotkov prebivalstva ne podpira. »Namesto da bi prisluhnili zahtevam ljudstva, se Janez Janša in oprode zatekajo k manipulativnim prijemom in nas z neučinkovitimi diskreditacijami poskušajo odvrniti od političnega delovanja. Zadnja v vrsti domislic trenutne vlade je poskus ustvarjanja umetnega konflikta med ljudstvom. Hočejo nas razdeliti na 'naše' in 'vaše', kot so to doslej najbolje počeli.«

 • 7. 2. 2013  |  Politika

  Poziv Delavsko-punkerske univerze:
  Pridite na 3. vseslovensko ljudsko vstajo

  Aroganca vladajočih se je globoko zažrla v njihov način delovanja in ne pojenja, čeprav jih kar 80 odstotkov prebivalstva ne podpira. Namesto da bi prisluhnili zahtevam ljudstva, se Janez Janša in oprode zatekajo k manipulativnim prijemom in nas z neučinkovitimi diskreditacijami poskušajo odvrniti od političnega delovanja. Zadnja v vrsti domislic trenutne vlade je poskus ustvarjanja umetnega konflikta med ljudstvom.

 • Marjan Horvat

  7. 2. 2013  |  Politika

  Srđa Popović: »Ste na Balkanu in na Balkanu smo ljudje kreativni«

  Srbski Otpor, civilnodružbeno gibanje mladih, je samo v dveh letih z nenasilnimi, a domiselnimi in provokativnimi protestniškimi akcijami uspelo 5. oktobra 2000 izriniti z oblasti srbskega vodjo Slobodana Miloševića. Otpor je leta 1998 ustanovila majhna skupinica študentov, ki se je odločila oblikovati širše politično gibanje, ki bi izvajalo nenehen pritisk na Miloševičevo oblast s končnim ciljem – odhod z oblasti.