11. 1. 2013  |  Politika  |  Upor

Pirjevec za novo "osvobodilno fronto na Slovenskem"

Udeleženci današnje izjave za javnost, med katerimi so bili tudi predsednik Liberalne akademije Darko Štrajn, publicist Boris Vezjak in podpredsednik stranke LDS Božidar Flajšman, so s seboj prinesli tudi letake z napisom Vlada mora pasti.

Udeleženci današnje izjave za javnost, med katerimi so bili tudi predsednik Liberalne akademije Darko Štrajn, publicist Boris Vezjak in podpredsednik stranke LDS Božidar Flajšman, so s seboj prinesli tudi letake z napisom "Vlada mora pasti".
© Borut Krajnc

Na Slovenskem je potrebna "nova osvobodilna fronta", je v današnji izjavi za javnost dejal eden pobudnikov Odbora za pravično in solidarno družbo Jože Pirjevec. V odboru se zavzemajo za padec aktualne vlade in razmišljajo tudi o bolj organiziranem udejstvovanju v družbi. Ali se bo odbor preoblikoval v stranko, Pirjevec za zdaj še ni pojasnil.

Pirjevec je ob robu današnjih protestov proti političnim elitam v Ljubljani dejal, da se "dežela utaplja v močvari korupcije in splošnega nelegalnega stanja". Odbor je po njegovih besedah odločen, da se bo temu upiral in da bo v civilni družbi poiskal podporo in sodelavce. Med skupinami, ki so se mu pridružile doslej, je Pirjevec izpostavil skupino Sinteza in iniciativo Vstanimo, o sodelovanju pa se pogovarjajo tudi z veteranskimi združenji. Pirjevec upa, da bodo v sodelovanju z omenjenimi pridobili tisto težo, ki bo omogočila, da bo odbor dejansko postal "izraz volje, mišljenja, nezadovoljstva slovenskega naroda".

Ta se je po njegovih besedah namreč znašel v položaju, v katerem največja stranka koalicije in največja stranka opozicije podpirata svoja voditelja, ki "sta pravzaprav oba na zatožni klopi". Pirjevec se zato sprašuje, ali so takšne stranke še verodostojne.

Njihov kratkoročni cilj je zato odstop slovenske vlade, je poudaril Pirjevec. Razkril je, da v odboru že izdelujejo program, ki bo poizkušal zaobjeti razmere v slovenski družbi in predlagati rešitve. Izdelan bo še ta mesec, konec januarja pa bodo v Ljubljani organizirali večje srečanje, kjer ga bodo v glavnih obrisih tudi predstavili. Na vprašanje, ali bo odbor ostal v okviru civilne družbe, je Pirjevec odvrnil, da misli, da bodo "naredili še korak naprej", za zdaj pa ni potrdil morebitne ustanovitve stranke.

Komentiral je tudi postopke, ki jih je policija uvedla proti domnevnim organizatorjem neprijavljenih protestov. Da so dobili obvestilo o prekršku, so danes sporočili Stranka za trajnostni razvoj Slovenije - TRS ter Uroš Lubej.

Pirjevec pa meni, da za zdaj ne gre govoriti o kakšni resnični vstaji. "Vstaja pomeni boj z nasiljem," je pojasnil in poudaril, da se v odboru odpovedujejo vsakemu nasilju. Kot je dejal, bodo lahko samo z besedo in racionalno mislijo nekaj dosegli.

Udeleženci današnje izjave za javnost, med katerimi so bili tudi predsednik Liberalne akademije Darko Štrajn, publicist Boris Vezjak in podpredsednik stranke LDS Božidar Flajšman, so s seboj prinesli tudi letake z napisom "Vlada mora pasti". (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.