Max Modic

 |  Družba  |  Upor

Za demokratični socializem

Govor Luke Meseca z Delavsko-punkerske univerze

200.000 evrov, ki jih je utajil predsednik vlade, je kaplja v morje v primerjavi z miljardami dolga, ki bo nastal zaradi slabe banke.

"200.000 evrov, ki jih je utajil predsednik vlade, je kaplja v morje v primerjavi z miljardami dolga, ki bo nastal zaradi slabe banke."
© Aleš Rosa

Med javnimi izvajanji, ki so se v petek, 11. januarja, vrstila v sklopu Druge vseslovenske ljudske vstaje, je bil še posebej velikega navdušenja deležen govor Luke Meseca, ki je prijateljice in prijatelje, soborke in soborce na protestih proti skorumpiranim političnim elitam, nagovoril v imenu Delavsko-punkerske univerze.

“Delavsko-punkerska univerza z vsem srcem podpira današnje zborovanje, saj želimo izraziti najostrejše nasprotovanje politikam te vlade,” je svoj govor začel Luka Mesec. “Nasprotujemo politikam, ki krizo kapitalizma rešujejo tako, da nižajo davke za podjetja in bogate, hkrati pa nastalo luknjo v proračunu pokrivajo z rezi v javni sektor, s krčenjem socialnih izdatkov, z zapiranjem šol in s privatizacijo javnih ustanov! Nasprotujemo politikam, ki nam pod krinko ‘varčevanja’ vsiljujejo odrekanje pravicam, ki so si jih naši predniki izborili v dveh stoletjih delavskih bojev. In zlasti nasprotujemo politikam, ki nam z lažjo, da gre za ‘začasne’ varčevalne ukrepe, vsiljujejo nov, neoliberalni razvojni model, ki nas bo politično in socialno vrnil v 19. stoletje,” je poudaril v nadaljevanju in dodal: “Te politike niso ne nujne ne potrebne – so zgolj brezsramen razredni boj kapitala, ki nas pod krinko ‘varčevanja’ razlašča in nam krade prihodnost. Vsiljevanja teh politik ne bomo dopustili ne tej, ne naslednji in ne morebitni tehnični vladi.”

“Danes smo tukaj, da bi vsem zagovornikom teh politik jasno rekli: Dovolj je, na naših plečih ne boste plačevali vaše krize! Vemo, da ste pozabili na delavski razred, a danes je tukaj, pred vami, in bije svoj boj: razredni boj,” je dodal. “Razredni boj delavstva, torej vseh nas, ki nismo lastniki kapitala in ki moramo za preživetje prodajati svojo delovno silo. Razredni boj za pravice, ki nam jih hočete odvzeti, in razredni boj za človeka vredno prihodnost.”

“Ob tem poudarjamo, da največji problem vlade ni korupcija, ampak njene politike,” je spomnil množico, ki se je zbrala na Drugi vseslovenski ljudski vsataji. “200.000 evrov, ki jih je utajil predsednik vlade, je kaplja v morje v primerjavi z miljardami dolga, ki bo nastal zaradi slabe banke. 200.000 evrov je drobiž v primerjavi z vrednostjo bank in podjetij, ki jih hočejo pod roko privatizirati prek državnega holdinga. 200.000 evrov ni nič v primerjavi z delovnimi mesti, ki jih zaradi te vlade izgubljamo,” je poudaril Mesec.

“Smer, v katero nas peljejo te politike, je jasna – peljejo nas v spiralo gospodarskega nazadovanja, brezposelnosti in revščine,” smo slišali v nadaljevanju. “Nočemo latvijskega scenarija, nočemo grškega scenarija in nočemo italijanskega scenarija. Zavračamo neoliberalne politike, ki nas peljejo v to smer, in zahtevamo novo politiko, ne zgolj novih obrazov.”

“Zavedamo se, da nas ne bo rešila ne ta, ne naslednja, ne tehnična in ne kakršnakoli vlada, ki pristaja na prerazporejanje družbenega bogastva od revnih k bogatim pod krinko varčevanja,” je poudaril Mesec. “Ne bodo nas rešile evropske tehnokracije in ne kandidati za tehnične vlade, ki obenem spodbujajo antisocialne politike in privatizacije.”

“Ne smemo se pustiti zapeljati tem populizmom, ampak moramo jasno izraziti, kaj zahtevamo: zahtevamo participativno demokracijo, zahtevamo družbeno upravljanje podjetij, zahtevamo strogo regulacijo financ in zahtevamo, da nam vrnete vse, kar ste nam v zadnjih 20 letih pokradli. Dovolj imamo kapitalističnega razlaščanja in avtokracije, zgradili bomo demokratični socializem,” je svoj govor v imenu Delavsko-punkerske univerze zaključil Luka Mesec.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.