Nepotizem?

Novinar Peter Petrovčič je v prispevku »Nepotizem?« (Mladina 02 / 11. 1. 2013) nakazal možnost, da sem bil v Državno volilno komisijo imenovan zato, ker sem mož dolgoletne sekretarke SDS. V tem kontekstu izpostavlja tudi moje sodelovanje, kot je zapisal, »na strankarskih srečanjih z naslovom Nova politika SDS« (dejansko je šlo za izobraževalni program, v katerem sem imel predavanje nekaj mesecev zatem, ko je na omenjenem forumu nastopil tudi takratni fakultetni kolega, dr. Danilo Türk).

Možnost tovrstnih očitkov sem slutil že sam, ko sem tehtal, ali naj se prijavim na javni poziv za člana DVK, še posebno ob dejstvu, da sem leta 2008 za to mesto kandidiral s podporo poslanske skupine SDS. Tedaj nisem bil izbran, ker je bila na oblasti Pahorjeva vlada, kot pravilno ugotavlja novinar Petrovčič.

Odločitvi, da kandidiram kljub omenjenim pomislekom, je botrovalo več razlogov. Prvič, nisem mogel pristati na to, da bi bil dejansko lustriran zaradi ženinega delovnega mesta, ki vrh vsega ni politično, ampak strokovno. V tem prepričanju me je utrdilo tudi dejstvo, da je kar nekaj mojih pravniških kolegov kljub njihovim različnim, in to ne zgolj družinskim zvezam z nekdanjo in sedanjo politiko, zasedalo ali še zaseda pomembne funkcije. Nekateri so celo vpleteni v dnevno politiko, pa se praviloma njihove družinske oziroma politične povezave ne problematizirajo. Nasprotno, v prevladujočih medijih vedno nastopajo kot neodvisni strokovnjaki. Drugič, pogled na reference članov DVK v preteklih mandatih mi je pokazal, da gotovo ne odstopam navzdol od njihovega strokovnega povprečja; vedel sem tudi, da bodo kljub moji morebitni izvolitvi še vedno odprta tri mesta (pravnim strokovnjakom sta namreč v komisiji namenjeni dve mesti za člana in dve za namestnika). Tretjič, z volilno zakonodajo sem se več let aktivno ukvarjal kot član volilne komisije volilne enote, zato nisem dvomil, da bom lahko koristno prispeval tudi k delu DVK.

Res pa je, da svojega prepričanja, naklonjenega vrednotam slovenske pomladi in zavračanja kontinuitete s prejšnjim režimom nikoli nisem skrival, kar je za nekatere v našem »narobe svetu« gotovo moteč element. Naj poudarim, da je Državni zbor RS obstoječo sestavo DVK potrdil z več kot dvotretjinsko večino. Hkrati iskreno obžalujem, da v komisiji ni nikogar od štirih kolegov, ki jih novinar Petrovčič omenja v svojem članku.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.