Peter Petrovčič

10. 1. 2013  |  Mladina 2  |  Politika

Nepotizem?

V državno volilno komisijo kot strokovnjak imenovan mož sekretarke SDS

Ko je pred časom koalicijska večina v mandatno-volilni komisiji državnega zbora »neprave« strokovnjake zamenjala s »pravimi«, se je govorilo, da je državno volilno komisijo prevzela SDS. Ni pa se govorilo o nepotizmu.

Pristojna državnozborska komisija pod vodstvom poslanke SDS Sonje Ramšak je takrat na položaja strokovnih članov komisije imenovala odvetnika Slavka Vesenjaka in profesorja rimskega prava na ljubljanski pravni fakulteti dr. Marka Kambiča. In to čeprav se z volilnim pravom doslej nista veliko ukvarjala, vsekakor pa neprimerno manj od strokovnjakov, ki niso bili izbrani. To so recimo nekdanji ustavni sodnik in dosedanji predstavnik stroke v komisiji dr. Franc Grad z ljubljanske pravne fakultete. Pa dr. Saša Zagorc, prav tako profesor na ljubljanski pravni fakulteti, kjer, kot Grad, predava volilno in parlamentarno pravo. Ali pa dolgoletni direktor vladne službe za zakonodajo dr. Janez Pogorelec in dr. Dušan Štrus, vodja službe za pravne zadeve v državnem svetu ter predavatelj prava na fakulteti za upravo.

Vesenjak in Kambič, sicer strokovno gotovo manj ustrezna od omenjenih neizbranih kandidatov, imata druge atribute. Vesenjak je nečak Ludvika Toplaka, nekdanjega rektorja Univerze v Mariboru in poslanca SLS v prvem sklicu državnega zbora. Kambič pa je bil favorit SDS (takrat ne kot strokovnjak, pač pa kot kandidat stranke) za člana državne volilne komisije že leta 2008. Takrat je bila na oblasti že Pahorjeva vlada in ni bil izbran.

Kambič je tudi sicer v preteklosti že sodeloval s SDS, in sicer na strankarskih srečanjih z naslovom Nova politika SDS. Poleg tega, da je strokovnjak za rimsko pravo, je tudi mož dolgoletne sekretarke stranke SDS Karin Kambič. Ta v stranki opravlja delo sekretarke strokovnega sveta, izvršilnega odbora in sveta SDS.

Odgovor Marka Kambiča.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • —Marko Kambič, Ljubljana

    Nepotizem?

    Novinar Peter Petrovčič je v prispevku »Nepotizem?« (Mladina 02 / 11. 1. 2013) nakazal možnost, da sem bil v Državno volilno komisijo imenovan zato, ker sem mož dolgoletne sekretarke SDS. V tem kontekstu izpostavlja tudi moje sodelovanje, kot je zapisal, »na strankarskih srečanjih z naslovom Nova politika SDS« (dejansko je šlo za izobraževalni program, v katerem sem imel predavanje nekaj... Več