Peter Petrovčič

 |  Mladina 4  |  Politika

Strasser obsojen, Thaler v negotovosti

Korupcijska afera iz evropskega parlamenta doma in v Avstriji

Zoran Thaler, na dan, ko je odstopil kot evropski poslanec

Zoran Thaler, na dan, ko je odstopil kot evropski poslanec
© Borut Peterlin

V času, ko se pri nas veliko govori o korupciji najvišjih predstavnikov oblasti, se je zanimivo spomniti še ene korupcijske afere izpred dveh let, ko so zakrinkani novinarji Sunday Timesa razkrili dovzetnost nekaterih evropskih poslancev za korupcijo, med drugim zdaj že nekdanjega slovenskega evropskega poslanca Zorana Thalerja. Sredi januarja je avstrijsko sodišče bivšega evropskega poslanca Ernsta Strasserja, ki so ga prav tako posneli novinarji, obsodilo na štiri leta zaporne kazni.

Strasser je bil torej v Avstriji na prvi stopnji že obsojen, v Sloveniji pa je zadeva zoper Thalerja – tudi dve leti po razkritju afere – še vedno v fazi predkazenskega postopka. Ne glede na to, ali bo zoper Thalerja nazadnje uvedena preiskava, vložena obtožnica, ali bo obsojen ali bo zadeva zavržena, bo negotovost, ki jo ti postopki nosijo s seboj, zanj trajala precej dlje, kot je pri njegovem avstrijskem kolegu.

Kazensko ovadbo zoper Thalerja je sicer Nacionalni preiskovalni urad podal že maja lani, tožilstvo pa potem na sodišče zahtevo za preiskavo. Thaler od vsega začetka zatrjuje, da ni kriv in da si želi čim hitrejšega kazenskega postopka.

Primera se resda nekoliko razlikujeta. Strasser je v zameno za protiusluge že dobil podkupnino, Thalerju pa so podkupnino zgolj obljubili, kar gotovo otežuje dokazovanje obstoja kaznivega dejanja. Thalerjev primer je sicer po obremenilnih okoliščinah bolj podoben primeru španskega poslanca Pabla Zalba Bidegaina, ki tudi ni prejel podkupnine, je pa že vložil amandma, ki so mu ga predlagali novinarji pod krinko. Španski organi pregona v njegovem primeru niso našli elementov kaznivega dejanja, Bidegain sicer tudi ostaja evropski poslanec. Prav tako preiskava Evropskega urada za boj proti goljufijam (Olaf) v primeru Thaler, drugače od primera Strasser, ni ponudila dokazov o nepravilnostih, na podlagi katerih bi lahko uvedli disciplinski ali kazenski postopek. Kljub temu je Thaler odstopil, z drugimi besedami, sprejel je politično odgovornost, njegova kazenska odgovornost pa se bo presojala v morebitnih sodnih postopkih.

Drugače od Thalerja sta ravnala Janez Janša in Zoran Janković. Pri obeh politikih je protikorupcijska komisija odkrila nepravilnosti, a oba še vedno opravljata javne funkcije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.