|  Družba  |  Upor

»Upreti se poniževanju intelekta ljudi«

Elena Pečarič

Elena Pečarič
© Borut Krajnc

Govor Elene Pečarič na javni tribuni Slovenska kultura sredi razpada vrednot v Cankarjevem domu. Pečaričeva je poudarila, da so vse parlamentarne stranke jasno pokazale, da imajo skupno agendo neoliberalizma in da se vedno poenotijo pri zatiranju ljudstva. »Zgolj pomislimo na spremembo referendumske zakonodaje, ki bo praktično onemogočila referendum. Pa pljunek v obraz ljudstvu z včerajšnjim povišanjem financiranja strank.«

Odpira se nam priložnost za zgodovinski prelom, ki bi prekinil s strankokracijo, kleptokracijo in korupcijskimi praksami, priložnost za preporod družbe solidarnosti in vzajemnosti, aktivne soudeležbe in odgovornosti pri oblikovanju družbenopolitičnega prostora. Vzemimo demokracijo v svoje roke; vzemimo si nazaj uzurpiran politični prostor, ki je zgolj še peskovnik za politične elite, mi pa smo kolateralne žrtve njihovih igric.

Na novo je potrebno vzpostaviti orodja soudeležbe ljudstva v procesu političnega odločanja, ki so nam bila v teh letih načrtno odvzeta. Od nas se zahteva aktivno participacijo in angažma. Vse parlamentarne stranke so jasno pokazale, da imajo skupno agendo neoliberalizma in vedno se poenotijo pri zatiranju ljudstva; zgolj pomislimo na spremembo referendumske zakonodaje, ki bo praktično onemogočila referendum. Pa pljunek v obraz ljudstvu z včerajšnjim povišanjem financiranja strank.

V ustavi nam piše, da v Sloveniji vlada ljudstvo; prepogosto na to pozabimo in se kar prepustimo, da nam stranke glede na svoje trenutne potrebe diktirajo življenja. Radikalno moramo obrniti ne le pogled, ampak tudi svoja ravnanja, ter se upreti politični samovolji in poniževanju intelekta ljudi. Politiko smo zreducirali na elite v parlamentu in v vladi, ter jim s tem dali dodatno moč in avtoriteto, zanemarili smo bistvo politike, ki je stvar skupnosti, stvar skupnih odločitev.

Politika pomeni boriti se proti predsodkom in stereotipom, ki v družbi povzročajo neenakost, diskriminacijo, socialno izključenost in onemogočajo svobodno izražanje; potrebujemo nove oblike političnega delovanja.

Potrebno je ustvariti nov politični subject (ne bypass starim praksam, npr. PS ali SD), ki bo sposoben spremeniti koncept politike in političnega; ni dovolj, da se zgolj združujemo civilna gibanja, ampak moramo hkrati tudi odločno poseči v polje političnega. Potebno je dati poudarek na etiki, ki vključuje ustvarjanje pogojev enakih možnosti, temelji na solidarnosti in soodgovornosti ter političnem opolnomočenju.

Posvetiti se moramo temeljiti preobrazbi ekonomskega sistema in bistveno spremeniti naš pogled na celotno ekonomsko področje (ekonomija delitve) ter trajnostni razvoj, samooskrbo, izstop iz NATO pakta. Stranko dajemo v javno uporabo ravno za namen prenove koncepta političnega in odpiranja novih prostorov možnega. Dovolj bi bilo, da se poenotimo na temeljnih vrednotah in konceptih o tem, kako naprej in kam.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.