|  Politika  |  Upor

Poziv Delavsko-punkerske univerze:
Pridite na 3. vseslovensko ljudsko vstajo

© Aleš Rosa

Aroganca vladajočih se je globoko zažrla v njihov način delovanja in ne pojenja, čeprav jih kar 80 odstotkov prebivalstva ne podpira. Namesto da bi prisluhnili zahtevam ljudstva, se Janez Janša in oprode zatekajo k manipulativnim prijemom in nas z neučinkovitimi diskreditacijami poskušajo odvrniti od političnega delovanja. Zadnja v vrsti domislic trenutne vlade je poskus ustvarjanja umetnega konflikta med ljudstvom.

Hočejo nas razdeliti na »naše« in »vaše«, kot so to doslej najbolje počeli. Ne razumejo, da se med seboj sicer delimo, toda ne po barvi strankarskega ali verskega prepričanja, temveč na tiste, ki moramo za preživetje prodajati svojo delovno silo, ter na lastnike in upravljavce kapitala, ki o pogojih našega preživetja odločajo. Zato nas bolj kot takšni poskusi manipulacije skrbijo enostranski odgovori politikov, ekonomistov in direktorjev na naše zahteve po učinkovitejšem in človeku bolj prijaznem sistemu češ, da so zgrešene in da alternative kapitalizmu ni. To za ljudi, ki do sredstev za reprodukcijo svojega življenja dostopamo s prodajo lastne delovne sile, pomeni, da ni prihodnosti.

Zdaj že vemo, da nam prihodnosti ne bodo prinesla njihova »zdravila«, saj so ta pravzaprav povzročila bolezen: krizo, brezposelnost, revščino, poglabljanje socialnih razlik… Zato vztrajamo na trgih in ulicah in vztrajali bomo, dokler si ne bomo izborili razmer, v katerih o naših življenjih ne bo odločala (samo)izbrana elita, pač pa mi sami.

Zahtevamo družbo, kjer bo participativna demokracija, tako politična kakor ekonomska demokracija, pravilo in kjer naše preživetje ne bo odvisno od strukturne dinamike uničujočega kapitalizma. Prihodnost, za katero si prizadevamo, je demokratični socializem, v svojem delovanju pa se delimo kvečjemu glede na vlogo v izkoriščevalskem kapitalizmu, torej na ustvarjalce vrednosti na eni strani in lastnike kapitala na drugi. Lastniki kapitala pa se bodo kakor doslej ravnali po logiki kapitalizma, katerega cilj je vse večja akumulacija profita na račun osiromašenja tistih, ki vrednost v resnici proizvajajo.

Ustvarjalci vrednosti, torej ves delavski razred, tako industrijski, prekarni, honorarni delavci in delavke realnega in javnega sektorja kakor brezposelni in brezposelne, se moramo zato združiti in svoj pohod, ki smo ga že začeli na ulicah, nadaljevati v tovarnah, podjetjih, na fakultetah in ostalih delovnih mestih, kjer doslej nismo imeli skoraj nobenega vpliva na organizacijo proizvodnega procesa in prisvajanja vrednosti.

Na trenutni točki delovanja nastopamo s prehodnimi zahtevami, med katere se uvrščajo odstop trenutne vlade, predčasne volitve in zahteve po ohranitvi pravic in pridobitev, ki smo si jih izborili v dosedanjih zgodovinskih bojih. Nujno je, da se ustavi privatizacija oziroma razprodaja državnega premoženja, ki jo želijo izvesti tudi prek t. i. slabe banke in Slovenskega državnega holdinga, o katerih pa celo velika trojka trdi, da nista učinkovita načina za spopadanje s krizo. Nujno je tudi, da se konča krčenje sredstev za javni sektor. Ne dovolimo jim, da nam odvzamejo solidarnost in institucije socialne države, saj nanje v nasprotju z vladajočimi ne gledamo kot na prežitke prejšnjega sistema, temveč kot na civilizacijske dosežke, ki se jim ne bomo odpovedali.

Ko bo zahtevano izborjeno, pa se bomo lotili snovanja in izgradnje političnih in ekonomskih institucij, ki bodo temelj nove in radikalno drugačne družbe.

Pozivamo vas, da se nam v petek, 8. februarja 2013, pridružite. Zbrali se bomo na Prešernovem trgu ob 14.50, od tod nadaljevali na Kongresni trg, končali pa na Trgu republike, kjer bomo enoglasno rekli »NE!« vladi, ki je tako kakor sam kapitalizem brez prihodnosti.

Za demokratični socializem!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.