Max Modic

 |  Družba  |  Upor

“Janez, brez Tebe mi živeti ni!”

Danes ob 16.30h pred parlament prihaja - Smrt.

Danes ob 16.30h pred parlament prihaja - Smrt.
© Bojan Stepančič, Protestival

V okviru Protestivala bo danes ob 16.30h pred parlament prikorakala Smrt in zaplesala svoj osvajalni ples, mogoče celo zrecitirala svojo najnovejšo uspešnico 'Janez, brez Tebe mi živeti ni!', sporočajo organizatorji in predvsem organizatorke dogodka. Danes namreč poteka svetovna akcija 'Milijarda žensk proti nasilju’, katere cilj je, da ena milijarda žensk zapleše in s tem izrazi svoje stališče do vseh oblik nasilja nad ženskami.

mRU1xmBwUeA

Organizatorke plesa smrti pred parlamentom bodo to storile danes, natanko ob 16.30h. Vse simpatizerke in simpatizerje vabijo, da se v urah, ki nas še ločijo od dogodka, naučijo 'protokolarne' koreografije in jo utrdijo pred pričetkom predparlamentarnega plesa. Organizatorke vabijo, da se jim pridružimo v čimvečjem številu in s tem izrazimo naše nestrinjanje do nasilja nad ženskami. Več o projektu najdete tukaj.

Sicer pa prihaja čas, ko bodo ženske prevzele krmilo … Mogoče že marca, na naslednjem Protestivalu, ki bo spremljal 4. Vseslovensko ljudsko vstajo v soboto, 9. marca 2013 ob 15. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani: »Pridite in sporočite slovenski POLITIČNI KLIKI, NAJ ODSTOPI. Saj tega še kar noče dojeti. Pridete in pokažite, da OBLAST V SLOVENIJI PRIPADA LJUDSTVU!!! Pripravljamo vam nepozaben spektakel energije in zvoka!«

Akcija proti nasilju nad ženskami in dekleti bo sicer danes potekala na vseh kontinentih, v skoraj dvesto državah. Kot so zapisali pobudniki dogodka, gre za največjo mednarodno akcijo doslej. Organizatorji želijo preseči število ene milijarde udeležencev, prvi pa bodo zaplesali na otoku Samoa. Podporo akciji so izrazili tudi v Evropskem parlamentu, kjer bo v znak podpore zaplesalo več poslank in poslancev, med njimi je svojo udeležbo preko družbenega omrežja Twitter potrdila tudi slovenska poslanka Mojca Kleva Kekuš.

Na spletni strani Evropskega parlamenta so še zapisali, da je odbor za enake možnosti in pravice žensk prejšnji teden sprejel tudi resolucijo o nujnosti odprave nasilja nad ženskami. Njegov predsednik, švedski poslanec Mikael Gustafsson, je ob tem dejal, da se morajo ženske počutiti varne, ukrepati pa je treba sedaj. Statistika za Evropsko unijo namreč kaže, da je približno 45 odstotkov vseh žensk žrtev nasilja. Od tega petina žensk v EU trpi zaradi nasilja v družini, več kot ena od desetih žensk pa je žrtev spolnega nasilja, ki vključuje uporabo sile. Za prijavo dogodka se jih odloči le med štiri in deset odstotkov.

Svojo podporo akciji so med drugim javno izrazili tudi znani ameriški igralci Jane Fonda, Rosario Dawson in Robert Redford. V Sloveniji bodo plesali v Ljubljani in Kopru. V prestolnici se bo akcija pričela ob 16.30 pred državnim zborom, na obali pa bodo v koprski Taverni zaplesali ob 16. uri. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.