Peter Petrovčič

 |  Mladina 8  |  Politika

Pravosodna trdnjava NSi

Članska izkaznica NSi vsaj na pravosodnem ministrstvu velja prav toliko kot tista iz SDS

Blizu (svojim) ljudem

Blizu (svojim) ljudem
© Borut Krajnc

Trenutno je nasploh članstvo v SDS obvezni pogoj za prevzem politične funkcije ali zaposlitev na ministrstvih in njim podrejenih direktoratih, uradih, upravah in agencijah, članstvo v NSi pa je drugorazredna referenca, le na ministrstvu za pravosodje in javno upravo je enako dobra, če ne celo boljša. Resor, kjer je NSi svoje kadre pospešeno zaposlovala za časa Lovra Šturma, torej ostaja pomembna postojanka te stranke.

Takoj po odhodu Državljanske liste iz koalicije in njenega ministra Senka Pličaniča z ministrstva so prejšnje kadre zamenjali novi. Povsem novi, brez izkušenj v tem resorju. Državna sekretarka, de facto ministrica, je postala članica izvršilnega odbora NSi Mojca Kucler Dolinar. Vodja njenega kabineta je postal njen strankarski kolega Lenart Rihar. Direktorat za investicije in nepremičnine pa je prevzel Uroš Korošec, prav tako iz NSi. Generalni sekretar ministrstva je postal Janez Lampe, nekdanji občinski svetnik in županski kandidat NSi v Ajdovščini, ki ima še dodatno prav posebno referenco. Papežu Janezu Pavlu II. je ob obisku Slovenije daroval sol. Da o kabinetnih zaposlitvah sploh ne govorimo.

Niso pa vsi »prejšnji« kadri odveč, vsaj stari kadri NSi ne. Nekdanja vodja službe za odnose z javnostmi Helena Jaklitsch, ki je po prihodu Mojce Hardi (prav tako iz NSi) postala vodja Pličaničevega kabineta, je zdaj, ko je to njeno mesto zasedel Rihar, prevzela vodenje kadrovske službe. Tudi direktorat za zakonodajo s področja pravosodja vodi član NSi Matija Vidmar, ki je na ministrstvo prišel v času Lovra Šturma.

Čeprav se je Ljudmila Novak nedavno potožila, da kadrovske menjave, ki jih pospešeno izvaja SDS oziroma vlada, večinoma niso usklajene z NSi, ima vsaj na pravosodnem ministrstvu proste roke za postavljanje svojih ljudi. Ni pa to nič novega, na pravosodnem ministrstvu je v preteklosti NSi že kadrovala. V času prve Janševe vlade je Lovro Šturm v štirih letih v »ožjem« ministrstvu, torej v upravnem delu ministrstva brez organov v sestavi, število zaposlenih povečal za enkrat, točneje za 93 odstotkov. Ko je prevzel vodenje ministrstva, je bilo tam zaposlenih 111 ljudi, ko ga je zapustil pa kar 214.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.