Denis Vičič

8. 3. 2013  |  Mladina 10  |  Družba

Zvonjenje v glavi

Ukrepi evropske komisije za zaščito sluha

Chris Martin, pevec skupine Coldplay

Chris Martin, pevec skupine Coldplay
© Profimedia

Po navadi je tako, da ne vemo, kaj imamo, dokler tega ne izgubimo. Pevec svetovno znane glasbene skupine Coldplay Chris Martin in Ben Drew iz skupine Plan B, ki je predlani gostovala tudi v Kinu Šiška, sta to spoznala prepozno. Oba sta si okvarila sluh.

Njuna diagnoza in diagnoza številnih drugih glasbenikov in obiskovalcev koncertov je tinitus. Neprestano ali občasno zaznavanje zvokov, ki nimajo izvora v okolici, kot najbolje opišemo to ’bolezen’, je vse pogostejše tudi med mladimi. Zdravila ni. Kakor povedo oboleli, je hudo: ali se s tem sprijazniš ali pa znoriš.

Piskanje, podobno televizijskemu, ko je zvok na napravi izključen, brnenje, žvižganje, šumenje itd. so zvoki, ki so po podatkih Inštituta za varovanje zdravja leta 2011 k zdravniku privedli okrog štiri tisoč Slovencev. Od tega 236 starih od 10 do 29 let. Na ravni Evropske unije je vsaj kratkotrajno izkušnjo s tinitusom imelo 17 odstotkov prebivalcev. Oboleli imajo lahko težave s spanjem in zbranostjo ter zaradi tega slabšo kakovost življenja. Za blažitev simptomov so na voljo tablete, ki spodbudijo prekrvitev notranjega ušesa, predpišejo se lahko antidepresivi. Posebni slušni aparati z oddajanjem pomirjujočih zvokov šumenje prekrijejo. Psihoterapija morda nauči nadležne zvoke nekako odmisliti.

Vzrokov za nastanek tinitusa je več – omenjajo se stres, depresija, anksioznost –, zagotovo pa na razvoj bolezni vpliva dolgotrajna in pretirana izpostavljenost preglasni glasbi. Ker je preventiva edino zdravilo, bo od marca pri vseh prenosnih predvajalnikih glasbe, ki jih bodo proizvajalci želeli prodajati v državah EU, jakost predvajanja zvoka omejena na 85 decibelov. Poslušalec se bo sicer lahko odločil za povečanje jakosti do 100 decibelov, a ga bo naprava opozarjala na nevarnosti takega poslušanja. Za primerjavo povejmo, da je jakost normalnega pogovora 60 decibelov, pok pirotehničnega sredstva ima moč okrog 140 decibelov, Applov iPod pa lahko predvaja posnetke do glasnosti 115 decibelov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.