Max Modic

, 15:05  |  Družba  |  Upor

4. Vseslovenska ljudska vstaja – navodila za uporabo priložena!

Odbor Vseslovenske ljudske vstaje je v sporočilu za javnost podal osnovne informacije o četrti ediciji

V soboto, 9. marca ob 15. uri, se vidimo na ulicah in trgih!

V soboto, 9. marca ob 15. uri, se vidimo na ulicah in trgih!
© Bojan Stepančič

Odbor Vseslovenske ljudske vstaje v najnovejšem sporočilu za javnost ugotavlja, da glede na zadnje dogodke postaja čedalje bolj jasno, da politična elita še vedno ni dojela legitimnih zahtev državljank in državljanov. Zato bo danes od 15. pa do predvidoma 22. ure, v Ljubljani potekala 4. Vseslovenska ljudska vstaja. Osnovne zahteve protestov ostajajo neizpolnjene: »Zahtevamo odstop nesposobnih in s korupcijo prepredenih političnih elit v Republiki Sloveniji. Zahtevamo predčasne volitve. Od morebitne prehodne vlade vnaprej zahtevamo, da takoj določi datum volitev. Dokler naša osnovna zahteva ne bo izpolnjena, se bo vstajniško gibanje nadaljevalo na ulicah in trgih,« sporoča Odbor

»Poleg tega želimo s shodom spodbuditi državljanke in državljane k še bolj aktivni državljanski drži. Politična elita dokazuje, da ni sposobna narediti bolj temeljitih sprememb zgrešene politike niti se ni sposobna očistiti korupcije, klientelizma in nepotizma. Zato bo moral narod sam prevzeti odgovornost za svojo usodo,« so organizatorji poudarili v aktualnem sporočilu za javnost.

Začetek zbiranja bo tako ob 15. uri na Kongresnem trgu, sledil pa bo pohod po ulicah Ljubljane, na katerem bo prišlo »do ljudske pravnomočne obsodbe tajkunov in politikantov, ki so okradli Slovenijo v zadnjih dvajsetih letih«. Pohod se bo zaključil na Kongresnem trgu v Ljubljani - in ne na Trgu republike -, kjer bodo udeleženci in protestniki prebrali Zahteve Vseslovenske ljudske vstaje in Pomladno deklaracijo Vseslovenske ljudske vstaje.

Odbor obvešča, da se bo zbiranje na Kongresnem trgu začelo ob 15. uri in bo trajalo do 15.30. V času zbiranja bodo odprti manjši govorniški odri in odvijal se bo otroški program. Sledil bo pohod po ulicah Ljubljane, zbrani protestniki pa se bodo odpravili po Slovenski cesti do Trga OF (Železniška postaja), od tam pa zavili po Miklošičevi cesti do sodišča. Pred sodiščem bodo izvedli 'Pravnomočno ljudsko obsodbo tajkunov in politikantov', kar pomeni, da bodo na simbolni ravni kaznovali vse, ki so zadnjih 20 let ropali in opustošili našo skupno državo. Zahtevali bodo transparentnost in neposredno odgovornost za storjena dejanja in odstop vseh, ki so v kakršnih koli sodnih postopkih.

Po Tavčarjevi ulici bodo protestniki prišli nazaj na Slovensko cesto in se po njej vrnili na Kongresni trg. Na odru, postavljenem na Kongresnem trgu, tokrat ne bo govorov. Vstajnik in vstajnica bosta prebrala Zahteve Vseslovenske ljudske vstaje in Pomladno deklaracijo Vseslovenske ljudske vstaje. Namesto govorov bodo lahko udeleženci v potujoči mikrofon povedali jasno in jedrnato zahtevo, rešitev ali osvetlili problem, ki tare slovensko družbo.

Izvedena bo tudi posebna novinarska konferenca. Na oder bodo povabljeni novinarke in novinarje, ki bodo lahko postavljali vprašanja ljudstvu. Uprizorili bodo tudi Politične igre brez meja, ki bodo vključevale žoganje z napihljivimi politiki, katerih proizvodja pravkar poteka v okviru najnovejše izdaje Protestivala, gibanja, ki preko umetnosti, petja, plesa in simbolnih kreativnih dejanj iz različnih kotov osvetljuje pereče družbene probleme.

Celotno dogajanje bodo popestrili številni živi nastopi glasbenih skupin, med katerimi se napovedujejo MI2, Brina, Murat & Jose, Buldogi + Kombinatke, Dan D, Jani Kovačič, Gušti, Srečna Mladina, Tide, Pink Panker, Mablita, Sonček, PPZ, Zaklonišče prepeva, Ulice pozabe, Kite za Elite in mnogi drugi. Program še ni povsem potrjen, tako da lahko pride do manjših sprememb. Četrta Vseslovenska ljudska vstaja bo kot v prejšnjih edicijah potekala s sodelovanjem Protestivala.

Protestival je gibanje, ki preko umetnosti, petja, plesa in simbolnih kreativnih dejanj iz različnih kotov osvetljuje pereče družbene probleme.

Protestival je gibanje, ki preko umetnosti, petja, plesa in simbolnih kreativnih dejanj iz različnih kotov osvetljuje pereče družbene probleme.
© Bojan Stepančič

Protestival se bo za potrebe 4. Vseslovenske ljudske vstaje in za popolno prevetritev politike tokrat razvejal v Pro-press-tival (za pritisk na oblast), Proces-tival (protestni proces na cesti, punt in defenestracije) ter PRO-test (za alternativo). Vse to bodo hkrati tudi teme tokratnih protestov. Protestival bo potekal pod geslom: »Naj bo Oblast spet NAŠA LAST! DRŽAVA SMO MI! OBLAST V ROKE LJUDSTVA!«

Protestniki bodo novi vladni ekipi sporočili, da pre-levitev politike ne zadostuje, pač pa je potrebna popolna prevetritev in vrnitev oblasti iz rok politikantov v roke ljudstva. »Potrebno je ustvariti pritisk na oblast, ki poskuša s kozmetičnimi spremembami razvodeneti zahteve protestnikov,« sporočajo organizatorji, ki bodo simbolično uprizorili defenestracijo oz. dan odprtih oken, skozi katera bodo politiki za vedno odleteli v nebo. Njihovo mesto bo zasedla mavrična koalicija vstajniških gibanj, skupin in zvez.

V počastitev 300-letnice tolminskega punta Protestival vabi protestnike, da prinesejo vile, lopate, motike (iz kartona) in z njimi simbolično vzpostavijo 'polje zahtev'. V potujoči mikrofon bodo protestniki lahko jasno in jedrnato sporočili svojo zahtevo, rešitev ali osvetlili problem. Sodelovali bodo še Kulturno društvo LJUD, Roza, Juš Milčinski, Goran Zavašnik, Impro liga, akcije Radia Študent, pesniki z  protestniško poezijo, projekt Spimpajmo si ograjo!

Do včeraj so v 2. nadstropju Lutkovnega gledališča (vhod pri vzpenjači) od 10.30 do 14.00 in od 16.00 do 20.00 potekale delavnice izdelovanja 'napihnjenih politikov', mask, krokarjev in drugih lutk. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.