Peter Petrovčič

 |  Mladina 13  |  Politika

Več ko daš, bolj si naš

RKC odnos do nove vlade (neuspešno) pogojuje z ohranitvijo starih privilegijev

Nadškof Anton Stres

Nadškof Anton Stres
© Borut Krajnc

Ko je poročilo Komisije za preprečevanje korupcije obremenilo tedanjega predsednika vlade Janeza Janšo, se je ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres izrekel zoper njegov odstop in v podporo vladi, ker »je vsakdo nedolžen, dokler mu ne dokažejo nasprotno, in to s pravnomočno sodbo na sodišču«.

Dobra dva meseca kasneje, dan po izvolitvi Janševe naslednice Alenke Bratušek, je Stres novi premierki voščil in ji zaželel »uspešno vodenje vlade v blagor vseh državljank in državljanov Slovenije in za vašo osebno srečo«. Kot se tudi spodobi. A hkrati je navedel še, kaj RKC pričakuje od vlade Bratuškove. Pričakuje, da bo »vlada v svojem odnosu do Katoliške cerkve ter drugih cerkva in verskih skupnosti spoštovala obstoječo zakonodajo v duhu zadnjih odločb ustavnega sodišča …« Odnos vlade do RKC bodo v tej ustanovi torej presojali predvsem po tem, kako bo vlada ravnala v zvezi s spremembami verske zakonodaje, ki jih je pripravila Janševa vlada, po njenem razpadu pa v zakonodajni postopek vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Matejem Toninom iz NSi.

Predlagane spremembe verske zakonodaje niso zgolj nujni popravki sedanje zakonodaje v delih, ki jih je razveljavilo ustavno sodišče. Veljavna, deloma neustavna verska zakonodaja velikim verskim skupnostim omogoča prevladujoč položaj nad drugimi verskimi skupnostmi in jim (še posebej RKC) zagotavlja ugoden položaj v odnosu do države. Bistven je seveda denar. Veljavna zakonodaja omogoča RKC številne izjeme pri plačilu davkov in drugih obveznih dajatev iz premoženja, pa tudi iz gotovinskega poslovanja, država poleg tega plačuje socialne prispevke za duhovnike, sofinancira obnovo sakralnih objektov … Najpomembneje pa, veljavna zakonodaja ohranja razdelitev proračunskih sredstev med verske skupnosti na podlagi več kot desetletje starih podatkov o številu pripadnikov posameznih verskih skupnosti, ki niso ažurni in ne kažejo dejanskega stanja.

A vlada Bratuškove bo očitno kljub željam Antona Stresa ravnala drugače. V razmerja med državo in verskimi skupnostmi želi vnesti nekoliko več reda in pravičnosti. Minister za kulturo Uroš Grilc je namreč pojasnil, da vlada predloga sprememb zakona, ki ga je (v imenu RKC) vložil Matej Tonin, ne podpira, hkrati pa je napovedal širšo javno razpravo in drugačno zakonsko novelo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.