|  Politika  |  Upor

Vseslovenski vstajniki to soboto na Štajerskem

© Bojan Stepančič

Aktivisti gibanja Vseslovenska ljudska vstaja nadaljujejo s svojo protestno karavano po Sloveniji. Po ljubljanski in primorski akciji so se tokrat z vstajniškim avtobusom odpravili na Štajersko, kjer opozarjajo na pereče probleme, ki so "ne le Štajerce, pač pa tudi ostale Slovence, pahnili v dolgove, izgubo zaposlitve in revščino".

Vstajniki so se sprva napotili v Maribor, kjer so pred sedežem mariborske nadškofije na Slomškovem trgu prebrali zahteve po odgovornem ravnanju cerkve po zlomu njenih holdingov Zvon Ena in Zvon Dva ter spoštovanju v ustavi določene ločitve cerkve od države. Sprevod so nadaljevali po mariborskih ulicah do Žitovih silosov, kjer so opozorili, da delavci v Sloveniji ne smejo nikoli postati novodobni sužnji.

Kot je povedal predstavnik gibanja Uroš Lubej, zahtevajo revizijo cerkvenih kreditov in odgovornost vseh, ki so povzročili za okoli milijardo evrov finančne vrzeli, ki je nastala po zlomu cerkvenih holdingov.

"Rimskokatoliška cerkev ima dovolj premoženja, da svoje dolgove pokrije sama, tako kot moramo to storiti navadni prebivalci Slovenije. Navadni ljudje ne bomo plačevali krize, ki so jo povzročile elite, pa četudi so to cerkvene elite," je povedal predstavnik vstajniškega gibanja, ki zahteva tudi, da država pobere davke enakopravno vsem, torej tudi cerkvi. S tem bi si po njihovem mnenju opomogel tudi proračun, sanacija bank pa bi bila veliko lažja.

V Mariboru je okoli 20 vstajnikov odločen ne reklo tudi vsakršnim oblikam pojavljanja novodobnega suženjstva pri zaposlovanju delavcev, kot se je nedavno poskušalo prav v tamkajšnjem obratu Žita. Kot so izpostavili, zahtevajo, da slovenski delodajalci spoštujejo veljavno zakonodajo in s tem spoštujejo delo tako slovenskih kot tujih delavcev pri nas.

Predstavniki VLV se popoldne odpravljajo še v Negovo, kjer se bodo poklonili spominu in preroškim besedam Ivana Krambergerja, ki je verjel v moč in sposobnost slovenskega človeka in ki je že pred 23 leti s svojimi besedami opozarjal na to, na kar oni opozarjajo še danes. Njegov glas iz ljudstva je bil nasilno utišan, njegovo sporočilo pa je še kako živo, so poudarili vstajniki.

Za konec današnjega pohoda so izbrali Ormož, kjer bodo pred enim od tujih trgovskih centrov zahtevali, da naj bo kmetijska politika usmerjena v pridelavo domače in kakovostne hrane ter da se sedanja, dokaj borna samooskrba Slovenije spet povzpne na raven iz časa osamosvojitve, ko je Slovenija dosegala skoraj stoodstotno samooskrbo.

Karavana se bo nadaljevala vse do 27. aprila, ko je v Ljubljani napovedana nova vseslovenska vstaja, že prihodnjo soboto pa se vstajniki odpravljajo na Gorenjsko, kjer bodo opozorili predvsem na problematiko morebitne prodaje vode velikim multinacionalkam. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.