Borut Mekina

 |  Mladina 17  |  Politika

Turkovo zadnje darilo

Izplačilo strankarskemu inštitutu tik pred predajo poslov

Bo nov minister Uroš Gril na koncu odobril nakazilo sredstev?

Bo nov minister Uroš Gril na koncu odobril nakazilo sredstev?
© Borut Krajnc

V torek, 19. marca, dan preden je v parlamentu prisegla vlada Alenke Bratušek, je zdaj že bivši minister Žiga Turk na svoj zadnji delovni dan izdal sklep o posebnem financiranju letošnjih t. i. Pučnikovih dni 2013. Kot so pojasnili na ministrstvu za kulturo, je Žiga Turk za izvedbo omenjene prireditve, ki traja dva dni, inštitutu odobril 19.870 evrov sponzorskih sredstev. In sicer iz interventnega sklada ministrstva.

Ministrstvo za kulturo navadno financira kulturne programe ali projekte na podlagi javnega poziva ali javnega razpisa. Le izjemoma, kot piše v zakonu o uresničevanju javnega interesa za kulturo, pa lahko minister »izda sklep o financiranju določenega javnega kulturnega programa ali kulturnega projekta brez javnega poziva oziroma javnega razpisa, če se financira iz interventnih sredstev ministrstva in če je neogibno nujno zaradi kratkega časa, ki je na razpolago za odločitev o financiranju«.

Seveda Pučnikovi dnevi niso kak izredni dogodek, saj potekajo letos že sedmo leto zapovrstjo. Poleg tega ima Pučnikov inštitut jasen politični predznak. Tako rekoč vsaka politična stranka ima ustanovljen svoj zavod, v katerega lahko nakazuje svetovalski denar iz parlamenta. V primeru SDS je to Inštitut Jožeta Pučnika ustanoviteljev Mihaela Brejca, nekdanjega evroposlanca in podpredsednika stranke, in Aleksandra Zorna, nekdanjega sekretarja na Turkovem ministrstvu. Pučnikov inštitut je sicer v zadnjih štirih letih od poslanske skupine SDS dobil 475 tisoč evrov »raziskovalnih« sredstev.

Ali ne gre torej pri tej interventni pomoči strankarskemu zavodu za zlorabo funkcije? Turk pravi, da ne, saj je ukrep skladen s 102. členom zakona, ki govori o interventnih ukrepih. Po tem členu so sredstva po presoji ministra dobivali zelo različni projekti, od Živadinova prek Siddharte do Ciuhe. Inštitut dr. Jožeta Pučnika, pojasnjuje Turk, naj bi bil zaprosil za sredstva za več dogodkov, »ki bi osvetlili vlogo kulture v času slovenskega osamosvajanja«, zato je prošnji ugodil. Verjame, da projekt nima političnega ozadja, po njegovem pa gre tudi za majhen znesek, ki v času opravljanja tekočih poslov ne more biti sporen, zato bi se mu zdelo »fair«, če bi novi minister denar tudi zares nakazal.

Tokratne Pučnikove dni je odprl predsednik sveta zavoda Bernard Brščič, bivši svetovalec v kabinetu bivšega predsednika vlade Janše, na njih pa so povabljeni govorili o novi slovenski pomladi, o aktualnosti misli Jožeta Pučnika in o ideoloških izzivih Slovenije. Poleg ministrstva za kulturo je bila glavni sponzor dogodka Pošta Slovenije. To od lanskega leta vodi Boris Novak, ki je leta 2008 na Pošti »pomagal« stranki SDS pri izdajanju znanih brezplačnikov. Koliko je pošta prispevala za Pučnikove dni, v podjetju niso hoteli izdati, češ da gre za poslovno skrivnost: »Sponzorske in donacijske pogodbe Pošta Slovenije sklepa v skladu s sprejeto strategijo sponzoriranja in doniranja,« so pojasnili.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.