|  Politika  |  Upor

1. izredna skupščina ljudstva v CD

Poziv na izredno skupščino ljudstva

Poziv na izredno skupščino ljudstva
© www.facebook.com/6.maj.2013

V Štihovi dvorani Cankarjevega doma bo danes ob 16.00 seja Skupščine ljudstva. "Civilna družba, vstajnice in vstajniki bomo ponovno jasno sporočili, da ne podpiramo delovanja politike in smo odločno proti spreminjanju ustave brez soglasja ljudstva," je zapisano v sporočilu iniciative Šesti maj.

"Kljub mnogim javnim pozivom politika ni pokazala resnične volje, da bi o tako pomembni stvari kot je spreminjanje Ustave RS, pripravila široko javno razpravo. Pred mesecem dni je sicer vladajoča politika sklicala dva posveta na temo neposredne demokracije, a se je izkazalo, da so bile tam dane obljube o večji vključenosti civilne družbe v postopke odločanja zgolj metanje peska v oči," so zapisali ob odličitvi sklica skupščine. Čeprav izredn sej DZ o ustavnih spremembah glede referendumske ureditve danes ne bo, so se v Šestem maju odločili, da skupščino ljudstva vseeno organizirajo.

"Vpis fiskalnega pravila v ustavo je povsem nepotrebno in celo škodljivo dejanje. Še pred nekaj meseci je enako mislil tudi del politikov, sedaj pa so očitno vsi skupaj pokleknili pred ‘nemirnimi finančnimi trgi’ in soglasno podpirajo vpis ter s tem grobo ignorirajo mnenje civilne in strokovne javnosti," dodajajo in opozarjajo, da po sprejemu v DZ slovensko ljudstvo nima nobenega vzvoda, ki bi preprečil spremembe, saj referendum o ustavnih spremembah lahko predlaga zgolj 30 poslancev.

"Zato pozivamo poslance, da ne sprejmejo predvidenih omejitev referenduma ter vpisa fiskalnega pravila v ustavo, prebivalke in prebivalce Slovenije pa, da v ponedeljek skupaj pokažemo, da nismo hlapci finančnih trgov in da si ne pustimo vzeti pravice do soodločanja o tem, kakšno državo in prihodnost želimo. Nesposobnost in nepripravljenost politike na resnični dialog kaže, da si moramo javno besedo in javni prostor odločanja izboriti sami."

Zato vabijo na 1. izredno seje Skupščino ljudstva, ki bo 6. maja 2013, ob 16. uri v Cankarjevem domu.

Iniciativo Šesti maj podpirajo:
DavkoPlačevalciSeNeDamo, Delavsko-punkerska univerza, Društvo pisateljev Slovenjie, Društvo Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije - TRS, Fem-A, Gibanje ROJ, Gibanje za dostojno delo in socialno družbo, Gibanje za pravično družbo, Glas ljudstva, Gibanje Vseslovenska ljudska vstaja, Iniciativa za demokratični socializem, Iskra, Koalicija civilne družbe - Za družbeno prenovo in neposredno demokracijo, KOKS, Krščanski socialisti, Ministrstvo za civilno družbo, Mreža za neposredno demokracijo, Neodvisni sindikati Slovenije, Neposredna demokracija zdaj!, Nič brez nas žensk, Nova stranka Slovenije, Piratska stranka Slovenije - Pirati, Primorski puntarji, Protestival, Referendum državljanom, Sinteza - Gibanje za družbeno prenovo, Slovenija Resnica Poštenost (SRP), Stranka enakih možnosti Slovenije - SEM-Si, Stranka slovenskega naroda, Stranka za trajnostni razvoj Slovenije - TRS, Vstani Bela krajina, Za novo ustavo - 50 plus, Združenje umetnikov Paviljon, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije.
..

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.