Urša Marn

 |  Mladina 20  |  Politika

Supersmola

Bivšemu ministru Turku ponudili službo na zasebni fakulteti

Dr. Žiga Turk –izobražen in uspešen, a brez službe

Dr. Žiga Turk –izobražen in uspešen, a brez službe
© Borut Krajnc

Nekdanji superminister za izobraževanje, kulturo, znanost in šport v Janševi vladi dr. Žiga Turk ni revež. Nasprotno. Ko je lani Komisiji za preprečevanje korupcije prijavil svoje premoženje, se je izkazalo, da je v resnici med najbogatejšimi ministri Janševe vlade. Je lastnik ali solastnik šestih nepremičnin, poleg hiše in stanovanja v Ljubljani ima še počitniško hišo pri Tržiču in počitniško stanovanje ob morju ter dve gozdni parceli na Dolenjskem. Vozi dve leti star BMW, vreden približno 35 tisoč evrov, poleg tega ima na banki dobrih 83 tisoč prihrankov, slabih 200 tisoč evrov premoženja pa ima naloženega v evropskih skladih, ameriških in slovenskih delnicah.

Kljub očitno ogromnemu premoženju, ki mu omogoča povsem lagodno preživetje, se je Turk kot lev boril za to, da bi mu parlamentarna mandatno-volilna komisija priznala pravico do šestmesečnega prejemanja nadomestila v višini 80 odstotkov plače ministra, kar znaša približno 4100 evrov bruto na mesec. Ko je odšel v politiko, je z nekdanjim delodajalcem, fakulteto za gradbeništvo in geodezijo, sklenil sporazum, da ga bo po končanem ministrskem mandatu čakalo prejšnje delovno mesto predavatelja, vendar mu fakulteta te možnosti sredi šolskega leta ni zagotovila, zaradi česar je ostal brez dohodkov. Turk je po zakonu sicer povsem upravičen do prejemanja denarnega nadomestila, vprašanje pa je, ali je takšno obremenjevanje javnih financ sredi hude gospodarske in javnofinančne krize moralno dejanje, sploh ker je Turk dovolj premožen in bi se nadomestilu zlahka odpovedal, tako kot je to storil bivši predsednik vlade Janez Janša.

Medtem ko so se nekateri prek tviterja zgražali nad Turkovim nemoralnim ožemanjem javnih financ, se je Jurij Toplak, sin nekdanjega rektorja Univerze v Mariboru dr. Ludvika Toplaka, odločil za bolj prefinjen pristop: Turku je namreč ponudil službo predavatelja na zasebni fakulteti Alma Mater Europaea - Evropski center, Maribor. Ta fakulteta je del mednarodne univerze s sedežem v Salzburgu in se financira izključno iz šolnin, saj nima koncesije in torej ne prejema sredstev iz slovenskega državnega proračuna. Prorektor in predsednik Evropskega centra Maribor je Ludvik Toplak. Njegov sin Jurij zagotavlja, da ne gre za provokacijo, temveč za resno ponudbo, saj naj bi vodstvo fakultete Turku po elektronski pošti poslalo tudi uradno vabilo na razgovor, Turk pa naj bi, očitno stisnjen v kot in razgaljen na tviterju, v razgovor privolil.

Zanimivo bo spremljati, ali bo Turk sprejel izziv in se (začasno) zaposlil na zasebni fakulteti ali pa bo raje še nekaj mesecev prejemal nadomestilo in se potem jeseni vrnil na matično fakulteto.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.