Peter Petrovčič

 |  Mladina 21  |  Politika

Dokaz nedelovanja pravne države?

Hilda Tovšak je (za zdaj) na prostosti, ampak je tudi obtožena in pravnomočno obsojena

Še priprta Hilda Tovšak po enem izmed obiskov sodišča

Še priprta Hilda Tovšak po enem izmed obiskov sodišča
© Simona Šolinič, Novi tednik

Ko je nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak dobila priložnost, da zapusti pripor, je izginila. Ko so namreč policisti naslednji dan prišli ponjo z novo odredbo za pripor, je niso več našli. Pa dan za tem tudi ne. Sledila je mednarodna tiralica, tej pa teorije zarote in očitki o nesposobnih tožilstvu in sodstvu. Tudi od pravosodnega ministra Senka Pličaniča: »Slabo delujeta, eno in drugo. Izboljšati morata svoje delovanje in ne dopuščati takšnih napak. Za sodoben pravosodni sistem je kaj takega nedopustno.«

Pličanič je izkoristil priložnost za pritisk na sodstvo, s katerim se te dni pogaja, koliko dodatnega sodnega osebja mu bo vrnil (odvzel ga je, ko je bil minister prejšnje vlade) in kakšne zaveze o zmanjšanju sodnih zaostankov bo izsilil v zameno. A to, kar pravi – da je pobeg Tovšakove zgolj še eden v vrsti dokazov nedelovanja pravne države, ne drži. Ko smo pred desetletjem poslušali, da pravosodje ne opravlja svoje naloge, ker so največji družbeni škodljivci na svobodi, ni bilo spektakularnih pobegov. Ker ni bilo odmevnih primerov, velikih procesov in slavnih obtožencev za gospodarski kriminal. Ko zdaj kdo pobegne, najsi bo zaradi zakonodaje, ki naj bi bila enaka za vse, ali pa zaradi napake pravosodnega imunskega sistema države, pa je to dokaz nedelovanja pravne države? Nasprotno, kvečjemu gre za dokaz delovanja pravne države. Gre za dokaz, da se ta imunski sistem države končno ukvarja tudi z največjimi in najbolj zapletenimi primeri gospodarskega kriminala.

Se je zgodila napaka v pravosodnem sistemu? Očitno. Nedopustna napaka? Tudi. Je katera napaka policista, tožilca ali sodnika dopustna? Verjetno ne. Bi za napako moral kdo odgovarjati? Zagotovo. Še posebej ker gre za razvpit primer, od katerega je odvisno javno mnenje.

A prav to, da pravosodje krepi aktivnost, kar zadeva gospodarski kriminal, sploh omogoča »nedopustne« napake. Nazadnje se je v velikem primeru, imenovanem Balkanski bojevnik, zaradi napake tožilstva domnevnim šefom narkokartela iztekel pripor, kasneje so zaradi neke druge napake celo svobodni odkorakali s sodišča. Tedaj je šlo za napake tožilke z zaledjem v SDS, zdaj jo očitajo tožilcu, ki ga je imenovala Pahorjeva vlada. Pa tudi kak tožilec kakega drugačnega svetovnega nazora bo še naredil napako, tudi kak sodnik in kak policist. V zapletenih in med seboj povezanih primerih, kakršen je primer Tovšakove, bo več napak kot v preprostih kazenskopravnih primerih, pa še najboljši odvetniki stojijo na nasprotni strani. Tudi kak obtoženec bo še pobegnil. Morda, ker se mu bo iztekel pripor, morda med prostimi izhodi iz zapora v času prestajanja kazni. Kakšen bo gotovo pobegnil tudi iz zapora. Vse to je neogiben del represivnega sistema, ki, kot noben drug sistem, ni popoln. In prav je, da ni, ker v »popolnih« represivnih sistemih cilj opravičuje sredstva.

In ko smo že ravno pri gradbenih baronih. Njihova kazniva dejanja se raztezajo prek dveh desetletij, pa jim donedavna ni bilo treba niti razmišljati o pravosodnem imunskem sistemu države, kaj šele bežati pred njim. Na to področje preiskovanja sicer sodijo tudi korupcija in druge oblike zlorabe oblasti. Za lažje razumevanje, zakaj politika izkoristi vsak lapsus pravosodja, da ga označi za nesposobno in zahteva, da padajo glave.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.