Kako do prave Evrope?

Demokracija, solidarnost in evropska kriza

Nemški nogometni navijači

Nemški nogometni navijači
© Profimedia

Evropska unija se mora za svoj obstoj zahvaliti prizadevanjem političnih elit, ki so lahko računale na pasivno strinjanje bolj ali manj neopredeljenih državljanov, dokler so ti na unijo gledali kot na nekaj, kar je glede na vse okoliščine gospodarsko v prid tudi njim. Unija je v očeh državljanov samo sebe upravičila predvsem z dosežki, manj s tem, da je izpolnila njihovo politično voljo. Takšnega položaja ne moremo pojasniti le z zgodovino nastanka unije, temveč ga lahko pojasnimo tudi s pravnim ustrojem te enkratne tvorbe. Evropska centralna banka, evropska komisija in evropsko sodišče se vsa ta desetletja občutno vmešavajo v vsakdanje življenje evropskih državljanov, čeprav so te ustanove najmanj izpostavljene demokratičnemu nadzoru. Poleg tega evropski svet, ki je v sedanji krizi energično prevzel pobudo, sestavljajo predsedniki vlad, katerih vloga je po mnenju državljanov njihovih držav predstavljati njihove nacionalne interese v oddaljenem Bruslju. In končno, vsaj evropski parlament naj bi bil most med političnim navzkrižjem mnenj na državnih prizoriščih in pomembnimi odločitvami, ki jih sprejemajo v Bruslju – pa na tem mostu skoraj ni prometa.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.