Borut Mekina

 |  Mladina 25  |  Politika

Otroci ob pomoč …

… zaradi financiranja Pučnikovega inštituta

Ena izmed okroglih miz Inštituta Jožeta Pučnika

Ena izmed okroglih miz Inštituta Jožeta Pučnika
© Borut Krajnc

»Sredstva na tej postavki niso več na voljo,« po novem sporoča ministrstvo za kulturo prosilcem za izredno finančno pomoč. Kulturni minister ima tudi možnost financiranja kulturnih programov ali projektov iz tako imenovanih interventnih sredstev ministrstva, torej brez javnega razpisa, če je to »neogibno nujno zaradi kratkega časa, ki je na razpolago za odločitev o financiranju«, kot piše v zakonu. A denarja za ta namen ni več, so pojasnili. Tako so morali v zadnjih mesecih med drugim zavrniti prošnje Festivala Maribor, Slovenske izseljenske matice, Slovenskega mladinskega gledališča in Ustanove Fundacija za pomoč otrokom, ki zbira denar predvsem za otroke v stiski in zanje med drugim prireja tudi kulturne dogodke. Zakaj denarja ni?

»Ob prihodu novega ministra za kulturo dr. Uroša Grilca je bila večina sredstev iz proračunske postavke za nepredvidene akcije že porabljena. Od razpoložljivih 250 tisoč evrov je bilo porabljenih 210.870 evrov, kar pomeni, da so bili podpisani sklepi o sofinanciranju in večinoma sklenjene tudi že pogodbe,« so odgovorili z ministrstva. Zadnje in hkrati tudi ene izmed treh največjih »donacij« v tem letu je bil deležen Inštitut Jožeta Pučnika. Kot smo v Mladini že pisali, je bivši kulturni minister Žiga Turk na svoj zadnji delovni dan in v času opravljanja tekočih poslov, v torek, 19. marca, izdal sklep o posebnem financiranju dvodnevnega seminarja – Pučnikovih dni – v višini 20 tisoč evrov. Gre za zavod, katerega ustanovitelj je Aleksander Zorn, ki je bil v času ministra Türka celo državni sekretar na kulturnem ministrstvu, Pučnikov inštitut pa ima tudi jasen politični predznak, saj je bil ustanovljen predvsem za pobiranje svetovalskega denarja, ki ga stranki SDS nakazuje parlament.

Ker Pučnikovi dnevi niso kak izredni dogodek, saj so letos potekali že sedmo leto zapovrstjo, so na kulturnem ministrstvu pod novim vodstvom razmišljali, da omenjene izredne pomoči ne bi izplačali. Ker pa je bil sklep že podpisan, s strani Pučnikovega inštituta pa tudi pogodba, so sklenili, da bodo denar izplačali, so odgovorili minuli teden. So se pa zaradi tega »incidenta« odločili za spremembo člena zakona, ki vsakokratnemu ministru dovoljuje izredna izplačila. Predlagajo, da bi morali po novem sofinancirani projekti izpolnjevati vse pogoje, ki jih sicer zahtevajo razpisi, na katere se zaradi kratkega časa niso mogli prijaviti. Kulturne projekte, za katere vsebinsko ustrezen razpis ni predviden, pa bo lahko minister iz interventnih sredstev podprl le, kadar bodo utemeljeni z javnim interesom na področju kulture, kar bo moralo biti posebej obrazloženo. Izredno financiranje Pučnikovih dni je bilo namreč letos utemeljeno in obrazloženo s tem, da gre za opis »današnjega stanja in slovenske sedanjosti«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.