Borut Mekina

 |  Mladina 29  |  Politika

Navidezni prepir

Politiki, ki so zavozili projekt šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, so ta teden o problemu razpravljali na izredni seji

Novi Alstomov blok šoštanjske termoelektrarne

Novi Alstomov blok šoštanjske termoelektrarne
© Tjaša Zajc

Ena izmed najbolj bizarnih zgodb iz zgodovine zgrešenega projekta šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj je povezana z Jožetom Zagožnom, nekdanjim visokim funkcionarjem stranke SDS, ki je bil nekoč predsednik uprave Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE). Danes sicer ni več dvoma, da se je v Termoelektrarni Šoštanj ekipa pod vodstvom Uroša Rotnika neverjetno in prav sumljivo slabo pogajala z dobaviteljem opreme, švicarskim Alstomom. A na koncu je moral pogodbo vendarle potrditi tudi Zagožen, vodja matičnega holdinga. Zagožen je parafiral zloglasno pogodbo z Alstomom, ki je bila napisana v angleščini. A Jože Zagožen angleško sploh ne govori.

Ta, manjši »incident« precej dobro simbolizira brezbrižnost politike do projekta. Omenjamo jo zato, ker je ta teden izredno sejo na temo TEŠ 6 sklicala prav SDS, ki je tokrat zahtevala nove analize upravičenosti naložbe, nove izračune in podobno. V stranki SDS bi si lahko prebrali prvo revizijsko poročilo o tem projektu, ki so ga napisali člani bivšega odbora za aktivni nadzor nad investicijo leta 2010. V poročilu piše, da je predstavnik ministrstva za finance že junija 2007 ugotovil, da je TEŠ v pogajanjih z Alstomom v podrejenem položaju, zaradi česar »bi bila potrebna intervencija vlade republike Slovenije – skupni sestanek z veleposlaniki držav dobaviteljev«. Toda iz tega ni bilo nič, 19. septembra 2007 so se v TEŠ odločili, da plačajo prvih 25 milijonov evrov rezervacije.

A vrnimo se v sedanjost. Danes, ko TEŠ 6 že stoji, novi minister za infrastrukturo Samo Omerzel projekt označuje za »katastrofo« in ponavlja, da sam še vedno nima verodostojnega podatka o ceni naložbe, predvsem pa o tem, »ali bomo delali z dobičkom, ali bomo delali z izgubo, ali ima smisel, da sam projekt, sama termoelektrarna sploh deluje, ali ga nima«.

Pred petimi leti, ko je v javnosti izbruhnila afera TEŠ 6, je morda kateri izmed ministrov še lahko rekel, da mu manjkajo zanesljivi podatki. Danes pa je že tragikomično, ko odgovorni infrastrukturni minister vnovič ponavlja, da teh številk še vedno nima. Morda zato, ker so se na vodilne položaje v termoelektrarni znova vrnili tisti nekdanji zaposleni, ki so tudi najbolj odgovorni za projekt oziroma za skrivanje informacij pred javnostjo?

Izredna seja o TEŠ 6 je danes prepozna. Ni pa še prepozno za izredno sejo o slovenski energetiki. To danes družno obvladujejo dve politično različni stranki, SD in SDS, ter lobisti, povezani z njimi in posli v energetiki. Na vrhu Termoelektrarne Šoštanj sedi mladi Peter Dermol iz velenjske SD. Njegov nadrejeni je pred enim letom postal Blaž Košorok, ki se je prej z energetskimi vprašanji ukvarjal v SDS. Parlamentarni politični prepir, ki smo mu bili priča ta teden, je torej zgolj navidezen. Na odgovornih položajih strankarski veljaki zelo lepo sodelujejo.

Če je potrebna še kakšna ilustracija, dodajmo, da je bil Dermol do imenovanja za direktorja TEŠ pomočnik direktorja, nadzorovala pa ga je kar njegova partnerica, članica nadzornega sveta, ki je sicer pozneje zaradi konflikta interesov vendarle odstopila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.