Denis Vičič

 |  Mladina 32  |  Družba

Vsi drugačni neenakopravni

Slovenski geji in lezbijke se s Francozi ne morejo poročiti

Evropska parada ponosa v francoskem Marseillu

Evropska parada ponosa v francoskem Marseillu
© Profimedia

Konec maja je v Franciji začel veljati zakon, ki istospolnim parom dovoljuje sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok. Edini pogoj za to je, da je eden od partnerjev francoski državljan ali pa ima v Franciji prijavljeno stalno bivališče. Tako bi se lahko Francozinja poročila s Slovenko, slovenska državljanka s stalnim bivališčem v Franciji pa denimo z Alžirko.

No, ne eno ne drugo ni mogoče, saj francoski zakon našteva države, kateri državljani homoseksualne zakonske zveze ne morejo skleniti pod nobenim pogojem. Omejitve veljajo za državljane Srbije, Črne gore, Bosne in Hercegovine, Kosova, Maroka, Tunizije, Alžirije, Laosa, Kambodže, Poljske in Slovenije.

Senator francoskega parlamenta Jean-Yves Leconte je v opozorilo vladi zapisal, da državljani teh držav niso enaki pred zakonom. Še posebej sporna se mu zdi ureditev za Slovence in Poljake, saj so ti tudi evropski državljani: »Onemogočati sklepanje zakonskih zvez Evropejcem pomeni delovati v nasprotju s splošnimi načeli evropskega prava, ki državam članicam zapoveduje enako obravnavo priseljencev iz drugih držav Evropske unije.«

Interpreti zakona si omejitev niso izmislili kar tako. Z naštetimi državami ima Francija sklenjene dvostranske sporazume za področje osebnega in rodbinskega prava. Ko hočejo državljani teh držav v Franciji skleniti zakonsko zvezo, se mora nujno upoštevati zakonodaja njihove matične države.

Slovenija je ta sporazum s Francijo »podedovala« od Jugoslavije. Ker pri nas še velja, da lahko zakonsko zvezo skleneta le osebi različnega spola, morajo francoski matičarji vsako sklenitev zveze, ki tega pogoja ne bi izpolnjevala, zavrniti. Ovir za homoseksualne Slovence pri sklepanju zakonskih zvez v Franciji ne bo več, ko bo zakonska zveza istospolnim parom dovoljena tudi pri nas. Morda še prej, če se bodo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve odločili odpovedati sporazumu s Francijo.

Kljub pravni utemeljenosti odločitve francoskih zakonodajalcev je ureditev sporna. Kot so poudarili v Organizaciji za priznanje pravic homoseksualcem imigrantom in tistim na začasnem bivanju v Franciji (ARDHIS), se po alžirski zakonodaji Alžirke ne smejo poročiti z moškim, ki ni musliman. Ker ima Francija z Alžirijo sklenjen podoben sporazum kot s Slovenijo, bi morali vsako poroko Alžirke z nemuslimanom preprečiti – pa je ne. Saj gre vendarle za heteroseksualen par …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.