Peter Petrovčič

 |  Mladina 33  |  Družba

Neiskreno očiščenje

Cerkev je zaradi spolnih zlorab obsojenemu župniku odvzela kleriški stan

Nekdanji duhovnik in obsojeni pedofil Franci Frantar

Nekdanji duhovnik in obsojeni pedofil Franci Frantar
© Matej Leskovšek

Rimskokatoliška cerkev je kaznovala prvega zaradi spolnih zlorab pravnomočno obsojenega župnika pri nas, Francija Frantarja. Po pisanju spletnega portala Siol gre za najhujšo cerkveno kazen. Očiščenje? Si je cerkev s tem umila roke? Ne, za to je pač prepozno.

Da bi razumeli, da gre za neiskreno potezo, ki več ne služi ničemur, razen morda olepšanju cerkvene podobe v javnosti, moramo pogledati v preteklost. Ozreti se moramo na kronologijo kazenskega pregona zoper Frantarja. Leta 2000 ga je ovadila ena od farank kašeljske župnije, da naj bi jo v letih 1990 in 1991 spolno zlorabljal.

Kaj je storila cerkev? V skladu z dolgoletno prakso ga je zgolj premestila v drugo župnijo. Jeseni leto za tem je tožilstvo zoper Frantarja vložilo obtožnico, ki mu je bila vročena januarja 2002. A Frantar se ni udeležil glavne obravnave. Zaradi zdravstvenih razlogov se je opravičil. Tudi drugič se je opravičil. In nato še tretjič. Ko je sodišče glavno obravnavo razpisalo četrtič, pa Frantarju vabila ni bilo več mogoče vročiti. Tudi peti poskus je bil neuspešen. Šesti. In sedmi.

Tožilstvo je zato za Frantarja predlagalo pripor, a je bilo že prepozno. Ni ga bilo več v Sloveniji, sodišče ga je iskalo z mednarodno tiralico. In kje je bil Frantar? Vsa ta leta se je skrival v Afriki, najprej v misijonu v Zambiji, nato še v misijonu v Malaviju, kar mu je omogočila cerkev.

Frantar se je potem konec leta 2006 sam vrnil v Slovenijo in se predal policiji. Štiri leta kasneje, deset let po vložitvi obtožnice in dvajset let po storitvi kaznivega dejanja, je bil pravnomočno obsojen na pet let zapora. Lani decembra, po polovici prestane kazni, je bil pogojno izpuščen na prostost. Zdaj je bil po odločitvi apostolskega sedeža, torej Vatikana, laiziran. Na slovenski škofovski konferenci so za Siolov portal pojasnili, da »odslovitev iz kleriškega stanu pomeni, da izgubijo vse pravice, dolžnosti, oblasti in službe, ki jih imajo kot duhovniki«.

Kaj pa vsi tisti, ki so Frantarju pomagali pri prikrivanju spolnih zlorab in pri begu pred roko pravice? Bodo deležni enako hude kazni? Verjetno ne. Tudi zato je najhujša cerkvena kazen za Frantarja toliko bolj neiskrena.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.