Denis Vičič

23. 8. 2013  |  Mladina 34  |  Politika

Prerivanje

Ivan Črnkovič napovedal ustanovitev stranke

Obsojen, a poln političnih ambicij – Ivan Črnkovič

Obsojen, a poln političnih ambicij – Ivan Črnkovič
© Borut Krajnc

Direktor Rotisa Ivan Črnkovič je dejal, da se z drugimi slovenskimi gospodarstveniki dogovarja o ustanovitvi stranke. Črnkovič, ki je bil zaradi kaznivih dejan, povezanih z afero Patria, obsojen na 22 mesecev, bi v politiko rad zato, »da bi enkrat tisti, ki dajejo denar za to državo, imeli vpliv, kako se bo ta uporabljal, ne pa da politiki upravljajo denar, ki ga gospodarstveniki vlagajo v državo, in ga dobesedno mečejo stran.« Tako je dejal za Dnevnik.

Ali Črnkovič misli resno, ne vemo, prav tako ni jasno, ali mu bo s to namero uspelo. Vprašanje je tudi, kdo bi sploh hotel v politiko z obsojencem, ki javnost poziva k očiščenju politike … Zaradi zaostritev zakonodaje, ki je v pripravi, pa je sploh vprašljivo, ali bi Črnkovič lahko kandidiral za poslanca ali kako drugo funkcijo. Že po veljavnem zakonu o poslancih bi, če bi sodišča na višjih stopnjah prvostopenjsko sodbo potrdila in bi odločitev o njegovi krivdi postala pravnomočna, moral s funkcije odstopiti. Zakon o poslancih namreč določa, da mandat poslancu preneha, če je obsojen na več kot pol leta zapora nepogojno. Tako je recimo mandat leta 2011 prenehal zaprtemu in obsojenemu poslancu SDS Srečku Prijatelju.

Jasno pa ni niti to, kje naj bi Črnkovičeva stranka iskala podpornike. Janša je svoje volivce opomnil, naj novim strankam ne nasedajo. »Poskusi ustanavljanja nove stranke na desnici niso dobronamerni,« je dejal na predstavitvi svoje nove knjige v Gorici. »Poleg stranke SDS sta na desnici še dve stranki, ki sta malo pod ali malo nad pragom vstopa v parlament. Če nastane še ena nova, lahko na koncu nobena od teh ne pride v parlament,« jim je pojasnil, kako bi glas dejansko »izgubili«, če ne bi glasovali zanj. Tudi predsednik SD Igor Lukšič je zaščitniški do svoje stranke, saj je večkrat dejal, recimo na nedavnem kongresu, da so nove stranke motnje v slovenskem političnem sistemu. Bile naj bi radikalizem, ker so prehitre in neučakane. Janša in Lukšič Črnkovičevih zamisli, pa tudi zamisli kakšnega Igorja Šoltesa torej ne podpirata.

Bolje, kot da se Črnkovič ukvarja z novo stranko, bi bilo, če bi se ukvarjal s pripravo na obrambo pred sodiščem. Jeseni ali še nekaj mesecev kasneje se bo namreč v Sloveniji znova začelo sojenje v primeru Patria. Črnkovič je bil na prvi stopnji spoznan za krivega.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.