Urša Marn

23. 8. 2013  |  Mladina 34  |  Politika

Lekcija po Dolencu

Primer nevrokirurga Vinka Dolenca kaže, da so tudi zdravniki ranljivi in da so jim zato delodajalci dolžni stati ob strani

Če bi se nevrokirurg prof. dr. Vinko Dolenc dejavno vključil v pravdo v Izraelu, če bi v to vključil tudi svojega delodajalca in zavarovalnico, bi bil izid verjetno drugačen.

Če bi se nevrokirurg prof. dr. Vinko Dolenc dejavno vključil v pravdo v Izraelu, če bi v to vključil tudi svojega delodajalca in zavarovalnico, bi bil izid verjetno drugačen.
© Uroš Abram

Poklic zdravnika je eden najzahtevnejših. Zanj sta potrebni vrhunska izurjenost in popolna predanost. Usodna je lahko že ena sama napaka. Še huje. Zdravnik lahko naredi vse prav, skladno z medicinsko doktrino, pa gre vseeno kaj zelo narobe. Zahtevna operacija se lahko konča s trajno invalidnostjo ali celo smrtjo bolnika. To pa lahko vodi v visoke odškodninske zahtevke. Prav zato je nujno, da zdravnika varuje zdravstvena ustanova, v kateri je zaposlen oziroma s katero ima sklenjeno pogodbo o sodelovanju. Nedopustno bi bilo, da bi delodajalci zdravnike pustili na cedilu celo tedaj, ko bi bilo očitno, da niso storili napake, in bi breme odškodninskih tožb padlo na ramena zdravnikov, kar se je zgodilo vrhunskemu slovenskemu nevrokirurgu, akademiku prof. dr. Vinku Dolencu. Če se bo dopustilo, da bodo zdravniki iz svojega žepa krili večmilijonske odškodnine, in to celo, kadar so te povsem neupravičene, bo to v Sloveniji pomenilo začetek konca medicine. Kdo pri zdravi pameti pa si bo še upal opraviti zahtevno operacijo na možganih ali odprtem srcu ali presaditi ledvico, če bo s tem tvegal obubožanje.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.