Peter Petrovčič

 |  Mladina 35  |  Politika

Neiskreni.net

Proračunska sredstva, ki so se k nasprotnikom istospolno umerjenih stekala v času prejšnje vlade, sedanja zahteva nazaj

Različni programi »vodilne« družinske organizacije

Različni programi »vodilne« družinske organizacije
© www.iskreni.net

Po pisanju spletnega portala Siol je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ugotovilo, da so zagovorniki družine Iskreni.net izigravali proračunska sredstva, zato zahteva vrnitev 15 tisoč evrov. Iskreni.net, ki resnici na ljubo niso iskreni niti v svojem osnovnem delovanju – čeprav se razglašajo za zagovornike družin, je velik del njihovega delovanja nasprotovanje istospolno usmerjenim –, očitno niso bili iskreni niti pri poslovanju.

Razpis, na katerem so bili Iskreni.net izbrani za izvajalca, ki ga financira država, je predvideval vzpostavitev družinskega centra, ta pa je po besedah ministrstva »podporna institucija za vse družinske člane, ki deluje preventivno in izvaja vzgojno-izobraževalne delavnice, predavanja, pogovore in tematske diskusije … Je središče druženja različnih generacij, prostor za kakovostno nadgradnjo v krepitvi socialnih vlog posameznika, izmenjavo dobrih praks in pozitivnih izkušenj.«

Sredstva za ta projekt, ki jih zdaj ministrstvo zahteva nazaj, so Iskreni.net od ministrstva dobili v času, ko je bil minister za delo Andrej Vizjak, sicer tudi sam velik nasprotnik družinskega zakonika, s katerim bi istospolni pari dobili nekatere pravice, ki jih imajo že stoletja heteroseksualni pari (direktorat za družino je takoj po prihodu na ministrstvo kazensko razstavil na prafaktorje, zgolj zato, ker so zaposleni v njem spisali družinski zakonik). Iskreni.net so bili poleg civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleša Primca ena izmed najdejavnejših civilnodružbenih organizacij na strani nasprotnikov zakonika.

Zdaj, pod drugo vlado, je nadzor nad projektom pokazal cel kup nepravilnosti, med drugim tudi to, da Iskreni niso zmogli dokazati, da so projekt v celoti izvajali brezplačno, kot je zahteval razpis, da ni bilo niti evidence opravljenih ur dela, za pomoč pri izvajanju projekta so del denarja nakazali s. p.-ju in iz razpisnih sredstev izplačevali plačo enemu izmed redno zaposlenih na zavodu … Nadzor pa je tudi pokazal, da je država isti projekt financirala večkrat. Poleg 15 tisoč evrov z ministrstva za delo so za isti projekt na dveh drugih razpisih ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport skupaj prejeli še dodatnih dobrih 38 tisoč evrov (skupaj torej 53 tisoč evrov).

Podatki, ki so jih razkrili na ministrstvu, kažejo, da so Iskreni.net del sredstev od 15 tisoč evrov porabili v nasprotju z razpisnimi pogoji in da so poleg tega za izvedbo projekta dobili precej več sredstev, kot jih je predvideval razpis.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.