Peter Petrovčič

 |  Mladina 39  |  Politika

Odgovornost za korupcijo, kaj je že to?

Pred časom smo veliko govorili o ljudski nezaupnici, odpoklicu in drugih institutih za več politične higiene

Nekdanji in odstopljeni župan Maribora Franc Kangler

Nekdanji in odstopljeni župan Maribora Franc Kangler
© Borut Krajnc

Proteste, poimenovane vstaja, ki so v glavnem mestu potekali okoli novega leta, so sprožili protesti v Mariboru, kjer se je ljudem »utrgalo« zaradi (zdaj že nekdanjega) župana Franca Kanglerja. Ta je župansko funkcijo razumel po svoje, kar dokazujejo kazenski in drugi postopki zoper njega, sodelavce in »zunanje« partnerje. Kangler pa še zdaleč ni edini funkcionar lokalne samouprave, ki ima težave z zakonom, pač pa le edini, ki je pod pritiskom obtožb (in javnosti) odstopil.

V času protestov so vzniknili predlogi za več politične higiene. Najprej so o njih spregovorili posamezni pripadniki protestniškega gibanja, potem so jih posvojile tudi politične stranke. Veliko se je govorilo o ljudski nezaupnici, ki bi bila uporabna oziroma izvedljiva predvsem za predstavnike izvršilne veje oblasti na lokalni ravni, torej za župane. Še več pa o spremembah zakonodaje, s katerimi bi zaostrili pogoje za imenovanje oziroma izvolitev na javno funkcijo ter pogoje za prenehanje teh funkcij. Takšne zakonske predloge sta malodane isti dan v zakonodajno proceduro vložili Državljanska lista in Pozitivna Slovenija. Končalo se je, ravno te dni, klavrno. Ker predlogi niso bili domišljeni, izdelani in tudi ne skladni z ustavo, so bili poslanci »prisiljeni« ustaviti zakonodajni postopek za spremembo zakonov, ki urejajo to področje. Kmalu bo minilo leto od zahtev, da se najbolj koruptivnim funkcionarjem prepreči opravljanje javnih funkcij. Od časa do časa sodišče obsodi kakega župana, a ta praviloma ostane na položaju, in sicer zato, ker mu tega ne more preprečiti nič, razen obsodbe na kazen zapora, daljšo od šestih mesecev. Pred dnevi je bil na takšno kazen (osem mesecev zaporne kazni) zaradi zlorabe uradnega položaja obsojen župan Komende Tomaž Drolec, a je napovedal pritožbo. Meni, da ni storil nič narobe, prej veliko dobrega.

Jugovzhodno od glavnega mesta, v občini Trebnje, županuje Alojzij Kastelic, ki je bil v zadnjih letih pravnomočno obsojen na sedem mesecev pogojne zaporne zaradi treh kaznivih dejanj, pred dnevi pa na prvi stopnji zaradi zlorabe uradnega položaja in ponarejanja uradnih listin na dodatnih 14 mesecev pogojne zaporne kazni. Pred njim je še polovica mandata.

To nista edina aktivna župana, ki sta že bila obsojena pred kazenskim sodiščem zaradi zlorabe položaja ali kakega drugega kaznivega dejanja. Takšni so še recimo župan mestne občine Koper Boris Popovič (odprte ima tri nepravnomočne obsodbe), župan občine Dobrovnik Marjan Kardinar in župan Mute Boris Kralj. Za grehe iz časa županovanja je bil pred časom obsojen poslanec Ivan Vogrin. Obsojen je bil tudi nekdanji župan Tržiča Pavel Rupar. Nedavno so kriminalisti zaradi domnevne zlorabe položaja ovadili župana mestne občine Novo mesto Alojzija Muhiča.

A vsaj delujemo v skladu s priporočili parlamentarne skupščine Sveta Evrope, ki je nedavno pozvala države članice, naj se izogibajo pretiranemu mešanju kazenske in politične odgovornosti. Pravzaprav temu, da bi se kazensko pravo uporabljalo oziroma zlorabljalo za obračunavanje s političnimi nasprotniki.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.