Borut Mekina

 |  Mladina 40  |  Politika

Pisatelj in pol

Kako preživi bivši premier?

Janez Janša na predstavitvi zadnjega ponatisa njegovih Premikov

Janez Janša na predstavitvi zadnjega ponatisa njegovih Premikov
© Uroš Abram

Janez Janša je ob sestopu z oblasti poudaril, da bo odslej živel od pisanja knjig, člankov in od predavanj v tujini. Tako je maja izdal knjigo Za kulturo življenja, v kateri je objavil že objavljene »odzive na aktualno politično dogajanje v zadnjih 25 letih«, čez mesec pa je ponatisnil še knjigo Premiki. Kot je poudaril na zaslišanju pred protikorupcijsko komisijo, imata oba z ženo kar precejšnje stroške z vzdrževanjem vseh nepremičnin. Že takrat naj bi mu bilo približno polovico plače odneslo stanovanjsko posojilo, skupni stanovanjski stroški pa naj bi znašali okrog 2000 evrov na mesec. To pomeni, da potrebuje bivši premier gotovo vsaj okrog 3000 evrov na mesec, brez hrane.

Na vprašanje Delovega novinarja, kako kaj živi in plačuje stroške, je Janša minuli teden pojasnil: »Prodajam svoje delo, kredite plačujem, nekako še gre. Moje knjige se kar prodajajo, meni ne pada naklada v nasprotju z vašim podjetjem, zato se raje ukvarjajte s tem, kaj se dogaja pri vas, ne pa, kako živim.«

Pisatelji v Sloveniji navadno zaslužijo od 8 do 10 odstotkov od drobnoprodajne cene. In sicer bruto. To pomeni, da mora Janez Janša na mesec prodati od 1000 do 2000 izvodov knjig, ki stanejo 35 evrov. Vsak mesec. A račun se tukaj težko izide. Že zato, ker bi morala knjiga o kulturi življenja, ki je izšla v nakladi 2500 izvodov, medtem poiti. Knjiga Premiki pa se očitno zelo slabo prodaja, saj je ni niti na seznamu sto najbolje prodajanih knjig Mladinske knjige.

Janševo pojasnilo, češ da »nekako še gre«, je toliko nenavadnejše, saj je znano, da založniki najboljše knjige v Sloveniji, od esejev do nagrajenih romanov, ki so veliko cenejši od Janševih knjig, v prvih mesecih prodajo zgolj v 200 do največ 300 izvodih. Avtorski honorar pa navadno založbe nakažejo na njihove račune, potem ko si maržo že vzamejo knjigarne – to pa lahko traja tudi po leto dni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.