Staš Zgonik

 |  Mladina 40  |  Družba

Angleščina, lingua franca EU

Države EU po deležu državljanov, ki znajo vsaj en tuj jezik

Kot je pokazala anketa, ki jo je Eurostat objavil ob evropskem dnevu jezikov, je angleščina daleč najbolj prevladujoč tuji jezik v Evropski uniji. V povprečju se je uči 84 odstotkov učencev na primarni in skoraj 95 odstotkov učencev na sekundarni stopnji. Daleč za angleščino je francoščina, ki se je na sekundarni stopnji uči 23 odstotkov učencev, sledi pa ji nemščina z 21 odstotki. Prebivalci kar 22 držav, tudi Slovenije, stari med 25 in 64 let, so kot tuji jezik, ki ga najbolje obvladajo, izpostavili angleščino. Je pa predvsem med prebivalci Italije, Francije in Nemčije veliko takih, ki priznavajo, da je ne govorijo najbolj tekoče. Med vprašanimi prebivalci Slovenije jih je 31 odstotkov odgovorilo, da angleščino popolnoma obvladajo. Najbolj se s tekočim znanjem angleščine hvalijo Maltežani (53 %), Švedi (43 %) in Ciprčani (41 %).

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.