Staš Zgonik

4. 10. 2013  |  Mladina 40  |  Družba

Angleščina, lingua franca EU

Države EU po deležu državljanov, ki znajo vsaj en tuj jezik

Kot je pokazala anketa, ki jo je Eurostat objavil ob evropskem dnevu jezikov, je angleščina daleč najbolj prevladujoč tuji jezik v Evropski uniji. V povprečju se je uči 84 odstotkov učencev na primarni in skoraj 95 odstotkov učencev na sekundarni stopnji. Daleč za angleščino je francoščina, ki se je na sekundarni stopnji uči 23 odstotkov učencev, sledi pa ji nemščina z 21 odstotki. Prebivalci kar 22 držav, tudi Slovenije, stari med 25 in 64 let, so kot tuji jezik, ki ga najbolje obvladajo, izpostavili angleščino. Je pa predvsem med prebivalci Italije, Francije in Nemčije veliko takih, ki priznavajo, da je ne govorijo najbolj tekoče. Med vprašanimi prebivalci Slovenije jih je 31 odstotkov odgovorilo, da angleščino popolnoma obvladajo. Najbolj se s tekočim znanjem angleščine hvalijo Maltežani (53 %), Švedi (43 %) in Ciprčani (41 %).

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.