Peter Petrovčič

11. 10. 2013  |  Mladina 41  |  Politika

Dekriminalizacija kriminaliziranega?

Policijsko štetje v zvezi z vstajo: 469 prekrškov, 115 kaznivih dejanj in 245 pridržanih

Priprave na demonstracije v času vstaje v Mariboru

Priprave na demonstracije v času vstaje v Mariboru
© Nejc Ketiš

Gibanje Vseslovenska ljudska vstaja je pred časom političnemu vrhu poslalo pobudo za dekriminalizacijo vstajniškega gibanja oziroma pobudo za sprejetje zakona o amnestiji kaznovanih protestnikov. Minister za notranje zadeve Gregor Virant je to možnost sicer že zavrnil, so se pa predstavniki gibanja prejšnji teden v zvezi s tem sestali s Tamaro Vonta, državno sekretarko v kabinetu predsednice vlade. Pri tem se postavlja vprašanje, za koga vse naj bi pobuda za dekriminalizacijo vstajnikov veljala in katera so prepovedana ravnanja, ki jim jih je pravosodni sistem očital.

Na policiji pojasnjujejo, da so veliko večino represivnih ukrepov izpeljali novembra in decembra lani. V tem času je bilo na protestih po Sloveniji (najprej v Mariboru in zatem v Ljubljani) pridržanih 245 oseb. Od tega zaradi suma storitve kaznivega dejanja 42 oseb, zaradi prekrškov, ki so jih osebe storile pod vplivom alkohola ali drugih prepovedanih substanc, 20 oseb, preostalih 183 pa za potrebe zagotavljanja javnega reda in miru. Pri tem so policisti ugotovili 469 prekrškov in 115 kaznivih dejanj. Med slednjimi naj bi bilo največ kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari, preprečitve uradnega dejanja uradni osebi, maščevanja uradni osebi in sodelovanja v skupini, ki uradni osebi prepreči uradno dejanje. Med prekrški je bilo največ prekrškov zoper javni red in mir in zoper pravila o javnih zbiranjih, nekaj pa tudi zoper zakonodajo na področju prepovedanih drog, osebne legitimacije in tudi orožja. Podrobnejših podatkov o številu izdanih plačilnih nalogov ali skupni vsoti izrečenih denarnih in drugih kazni na policiji menda nimajo. Amnestija, ki jo predlagajo vstajniki, naj bi sicer zajela vse. Tudi vse tiste, ki so zaradi nevednosti ali namenoma z nasiljem zmanjševali kredibilnost vstaje.

V gibanju Vseslovenska ljudska vstaja, ki predlaga amnestijo za nekaj sto kaznovanih protestnikov, so po sestanku z državno sekretarko ponovili: »Od samega začetka se zavzemamo za nenasilne demonstracije. Ne odobravamo in nismo spodbujali nikakršnega nasilja. Ravno nasprotno.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.