Denis Vičič

18. 10. 2013  |  Mladina 42  |  Družba

Nož na Barcolani

Gazprom proti Greenpeaceu na slavni tržaški regati

Z nožem nad aktiviste in čoln Greenpeacea

Z nožem nad aktiviste in čoln Greenpeacea
© Tanja Ristič

Šport že dolgo ni več samo prizadevanje tekmovalcev za prvo mesto. Na športnike se »lepijo« različna podjetja, tudi sama v lovu za zagotovitev prednosti na svojem področju. Visokotehnološko plovilo Esimit Europa 2 Igorja Simčiča, ki ga moštvo vrhunskih jadralcev iz različnih evropskih držav upravlja pod evropsko zastavo in s podporo predsednika evropske komisije, je že četrtič zapored zmagalo na tržaški Barcolani. Njegov glavni sponzor je ruski Gazprom, podjetje, ki med drugim po Arktiki išče nafto, pri čemer bi lahko povzročilo nepopravljivo onesnaženje. Podpora projektu, kakršen je Simčičev, je za Gazprom dober način »pranja imena« podjetja, ki se ne ozira na opozorila okoljevarstvenih organizacij.

Trideseterica aktivistov Greenpeacea je konec septembra že izpeljala protestno akcijo proti načrtom Gazproma na Arktiki, in sicer na naftni ploščadi tega ruskega podjetja, piratstva obtoženi aktivisti pa zdaj čakajo na sojenje v Murmansku.

Osveščevalno akcijo so imeli okoljevarstveni aktivisti tudi na tokratni Barcolani. Z gumijastima čolnoma so se, potem ko se je regata že končala in se je jadrnica Esimit zapeljala proti gledalcem, poskušali približati plovilu in s transparentom »Zaščitite Arktiko« gledalce opozoriti na nesprejemljivo delovanje naftnih podjetij na tem območju. »Protest je bil usmerjen izključno proti Gazpromu in ne proti jadrnici Esimit,« je dejala Tina Peternel iz slovenskega Greenpeacea. »Hoteli smo se le mirno peljati ob jadrnici. Posadka na spremljevalnem čolnu pa se je odzvala zelo agresivno. Večkrat se je zaletela v naša čolna, nato pa prišla čisto blizu, tako da me je najprej eden od članov povlekel za roko, kot bi me hotel potegniti z gumenjaka, drugi pa je naš čoln preluknjal, da smo morali akcijo končati še pred Trstom,« je pojasnila. »Gazprom ima zastarelo opremo za črpanje nafte, ki ne bo zdržala arktičnih nizkih temperatur. To bo gotovo povzročilo nesreče pri črpanju in razlitje, katerega posledic ne bo mogoče odpraviti,« je Peternelova še enkrat pojasnila, zakaj so se odločili za protestno akcijo.

»Boj« pred tržaško obalo je ves čas spremljala italijanska policija, ki je zaradi neupoštevanja navodil in manjših poškodb policijskih plovil ovadila 13 okoljevarstvenikov. Greenpeaceovci pa so ovadili Esimitovega nasilneža z nožem, ki je Slovenec, in njegovega italijanskega tovariša.

V Esimitu pojasnil o sodelovanju z Gazpromom, ki je v nasprotju z njihovimi prizadevanji za čisto energijo, ne dajejo. Obsodili pa so nasilje člana svojega moštva. Deloval naj bi bil v afektu, saj naj bi bili aktivisti Greenpeacea tisti, ki so trčili v spremljevalni čoln, ta pa se je nato v hipu napolnil z vodo, kakor je poročala tudi novinarka hrvaške televizije, ki je bila takrat na krovu spremljevalnega čolna slovite jadrnice. Je pa hkrati poudarila, da imajo okoljevarstveni aktivisti vso pravico do protesta.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.